5 Oostenrijkse wijnen voor gastronomen en lekkerbekken

27.01.2023

We eten niet elke dag een feestmaaltijd, want als het een gewoonte wordt, dan is het ook nooit feest. Daarom reserveren we bepaalde wijnen liefst voor de mooie tafels. Maar wat maakt een wijn, en meer bepaald een Oostenrijkse wijn, tot een gastronomische wijn?

We eten niet elke dag een vorstelijke maaltijd, want als het een gewoonte wordt, dan is het ook niet meer bijzonder. Daarom reserveren we bepaalde wijnen liefst voor de mooie tafels. Maar wat maakt een wijn, en meer bepaald een Oostenrijkse wijn, tot een gastronomische wijn?

In vroegere tijden zou men gedacht hebben aan een krachtige, ja alcoholrijke wijn. Tegenwoordig komen we daarvan terug. Zware wijn bij een relatief zware maaltijd ervaren we nu als van het goede te veel. We verwachten nu van wijn dat hij zorgt voor een mooie wine & foodpairing, maar hij doet ook nog iets meer: hij maakt dat we ons fris blijven voelen.

Onze keuze viel op meerdere mooie, elegante rode wijnen uit Oostenrijk die bekoren door hun fruit, frisheid en lengte. Verder ook twee zoete wijnen die ons inpakken met hun uitzonderlijke balans van zoet en natuurlijke frisse zuren een voor de hand liggende keuze zijn voor nagerecht en dessert.

Legden we in vorige artikels de nadruk op de blauwe Zweigelt (kruising), dan besteden we nu graag aandacht aan de twee ouders van deze druif: de Blaufränkisch en de Sankt Laurent. De Blaufränkisch, erg geliefd in Burgenland (foto), is al bekend sinds de 18de eeuw. De wijnen zijn intens fruitig met een goede zuurgraad. Door haar hoge resistentie tegen najaarsrot kan men de druif laat plukken. Dit levert fijne, complexe wijnen op. De Sankt Laurent is dan weer een blauwe druif die vroeg rijpt en soms tegen de feestdag van de heilige Laurens (10 augustus) geplukt wordt, vandaar de naam. De druiven leveren doorgaans genereuze wijnen op met hints van bessenfruit en specerijen. Ze zijn rond en fluwelig op de tong ondanks de frisse zuren.

(lees verder onder de foto)

ROOD

• Dorli Muhr Samt&Seide Blaufrankisch (bio), Carnuntum 2019
Helder kersenrood getint. Frisse neus van klein rood fruit en wilde bergkruiden. Elegant en aangenaam fruitig op de tong met fluwelen tannine. Speelse zuurtjes en rood fruit beheersen de finale. Ideaal bij gevogelte en pluimwild, maar evengoed bij goed gekruide schotels. (12,5%)
Verdeler: Matthys-wines.com (Brugge), €18

• Rosi Schuster Reserve Blaufrankisch-St Laurent, Burgenland 2018
Robijnrood getint met paarse reflecties. Delicate neus met hints van leder met na walsen ook bessenfruit en specerijen. Genereus en goed geknoopt op de tong met opvallende lengte en structuur en een aangename minerale toets in de afdronk. (13%)
Verdeler: AdBibendum.be (Sint-Truiden, Antwerpen), €26,50   

• Josef Ehmoser, St-Laurent Reserve, Wagram 2018
Afkomstig van een bodem met löss, verpulverd gesteente en oerzee. Wijn die rijpte op houten foeders. Aroma van blauwe bes en zwarte kers met na walsen een fijn kruidig karakter. Elegant op de tong met fijngerasterde tannine. Matig alcoholpercentage. (12,5%)
Verdeler: Magnus (Kontich, Deurne, Zaventem, Leuven), €16,98

ZOET

• Figl Riesling Beerenauslese, Traisental  2017 (37,5 cl)
Verfijnd aroma van acacia, rijpe lychee en gekonfijte limoen met na walsen een hint van botrytis en saffraan. De zuren zijn perfect versmolten in het genereuze fruitpalet met een retro van zoetrijp steenfruit. Bij desserts en schimmelkazen. Laag alcoholgehalte. (10,5%)
Verdeler: Uniquato (Oudsbergen), €18,95

• Alois Kracher Noble Reserve TBA, Burgenland (37,5 cl) 
Deze Noble Reserve wordt gekenmerkt door botrytis-aroma’s, sinaaszeste, dadel, honing en amandel. Het is ook genieten van het fijne steekspel tussen zoet en natuurlijk zuur en de enorme lengte. Zonder oogstjaar? Ja, dit is een blend van meerdere jaren. (11,5%)
Verdelers: Jan Rots Wijnen / Bottleneck.be, ±€27

(foto boven ©AWMB)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down