Behoort kurksmaak definitief tot het verleden?

Door Dirk Rodriguez 

20.01.2021

Amorim, 's wereld grootste producent van natuurkurk meldt een dubbele doorbraak in zijn strijd tegen TCA, beter bekend als kurksmaak in wijn.

De afgelopen decennia werden al meerdere stoppen en doppen en behandelde kurksoorten ontwikkeld om de gevreesde TCA-molecule (trichlooranisol) te weren uit wat ons zo lief is: wijn. 5 nanogram per liter (de Nederlandse wijnjournalist Han Sjakes vergeleek dit met 1 seconde in 64 eeuwen) volstaat om de geoefende neus te verwittigen dat de wijn aangetast is.

Veel wijnbouwers weken de voorbije jaren uit naar alternatieven voor de natuurkurk: kunststof (het minst aangenaam), Diam- en Twintop-kurken die vooraf behandeld zijn en (deels) uit geperst en gelijmd krukgranulaat bestaan (hard om te ontkurken en moeilijk te hersluiten), daarnaast er is ook de oplossing in glas (Vinolok) en natuurlijk de schroefdop. Maar de natuurkurk blijft intussen zijn charmes behouden. Het is het mooiste, geeft dat heerlijke onvervalste plopgeluid en is een van de meest waardevolle recyclagematerialen. Maar er is ook dat nadeel: tot 2% van de natuurkurk zou besmet zijn met TCA en je zal maar zo’n prachtige wijn door de gootsteen moeten kieperen: een pijnlijke kwelling voor de wijnliefhebbende ziel.

Het is ook bekend dat Amorim al jarenlang onderzoek verricht naar deze kwelduivel die ontstaat als een schimmel op de schors van kurkeik en dan een verbinding aangaat met chloorfenolen.

Naturity
De kurkproducent stelt nu twee nieuwe technologieën voor: Naturity en Xpür. Met de eerste technologie zou alle detecteerbare TCA uit kurk kunnen verwijderd worden. Met een mix van technieken (warmte, zuiver water en opvoering van de druk) zouden een 150-tal vluchtige stoffen waaronder TCA verwijderd worden uit kurk. Voorheen beschikte het bedrijf al over NDTech-screening waarmee elke kurk die meer 0,5 nanogram per liter bevat automatisch wordt verwijderd. In principe zou een amorim-natuurkurk dus geen met de neus detecteerbare TCA mogen bevatten.

Eerste tests bij een aantal wijndomeinen zijn veelbelovend. Er worden nu neutrale derde partijen ingeschakeld om uitvoeriger te testen, met name het Geisenheim-instituut in de Rheingau en het Campden & Chorleywoord laboratorium in het VK.

Xpür
Xpür is dan weer een verbetering van een bestaande technologie voor de productie van tegen TCA behandelde geperstekurk-stoppers. Terwijl men resultaten haalt met reductieniveaus tot 0,3 ng per liter, zijn voor de productie van de stoppers geen chemische oplossingen nodig, wordt de benodigde energie met 75% gereduceerd en de CO2 met 90%. Er wordt een bindmiddel gebruikt van plantaardige oorsprong. De techniek zal uitmonden in twee technische kurkmerken van Amorim: Neutrocork Premium en QORK.

In een communiqué van het bedrijf merkt António Amorim, voorzitter en CEO van het bedrijf, op dat “deze technologieën het resultaat zijn van consistente investeringen, tijd en heel wat R&D-inspanningen van het hele team. Ondanks de gekende moeilijkheden in 2020 heeft Amorim zijn belofte waargemaakt om tegen het einde van het jaar voor alle kurkstoppersegmenten niet-detecteerbare TCA-hoeveelheden te kunnen voorleggen. Deze belofte werd gedaan aan 30.000 klanten over de hele wereld, zodat kwaliteit en consistentie van hun producten gegarandeerd kan worden en de voorkeur van de consument voor kurk nog sterker wordt”.

Natuurlijk geeft dit de consument geen enkele garantie wanneer hij een fles van pakweg 20 jaar oud opent. We moeten hier kijken naar de toekomst. Bovendien is ook niet elke fles afgesloten met een natuurkurk van Amorim. Maar de kans is wel groot dat Amorim hierdoor zijn marktaandeel nog weet te vergroten.

Over Corticeira Amorim
Corticeira Amorim is ’s werelds grootste kurkverwerkingsgroep met een jaarlijkse omzet van 780 miljoen euro. Het bedrijf werd in 1870 en telt verschillende filialen in alle vijf de continenten. Het bedrijf exporteert zijn producten naar meer dan 100 landen.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down