Dit is een moeilijke: welke wijn bij sorbet en roomijs?

Door Charles Piron 

22.02.2023

Middag, namiddag, of avond: foodpairing tussen wijn en roomijs hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn

De moeilijkheid van de combinaties ligt voor één keer niet in de associatie van smaken. Het gaat meer over textuur. Er is het fuirtige en korrelige van een fruitsorbet. Maar het wordt een heel ander verhaal met roomijs: het vet legt als het ware een smeuïge, isolerende film op tong en gehemelte. Krijg dat er maar af met een wijn!

Een aardbei- of frambozensorbet met een zachte rosé (type Cabernet d’Anjou) of een stevig gedoseerde schuimwijn (al dan geen rosé) werkt natuurlijk prima. Wie hierbij een rode wijn wil drinken, zal bedrogen uitkomen: de koude van het ijs paralyseert niet alleen de mond, maar doet de tannine in rode nog wijn bitterder smaken. 

Voor roomijs kan u kiezen voor witte wijn die goed samengaat met melkproducten zoals roomkaas. Natuurlijk zijn er velen soort ijs en afhankelijk van de dominante smaak (vanille, caramel, chocola…) is het aan te raden een passende zoete wijn te kies. Een late harvestwitte wijn (Monbazillac, Pacherenc-du-vic-bilh, Vouvray moelleux, Muscat de Rivesaltes of van Saint-Jean de Minervois of nieuwe wereld) heeft bovendien het voordeel dat je suikers met suikers pareert. Ook aan oude Sherry PX of Tokay met minstens 4 Puttonyos behoren tot de mogelijkheden voor fruit- en vanillegerelateerde ijstypes. Bij cookies- en chocoladesmaak is het aangewezen uit te kijken naar een rode Banyuls, Rimage of Porto.

En als het toch niet werkt, wel geniet dan nog lekker verder van uw wijn – zonder ijs. Of neem er desnoods een stukje blauwe kaas of pure chocola bij om de ijsroom te vergeten. Smakelijk.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down