Grensoverschrijdend eco-wijnproject tussen Maas en Rijn

Door Charles Piron 

30.06.2021

De L-provincies, Limburg en Luik, zijn niet alleen belangrijk voor de wijnbouw in ons land, ze zijn ook haantje de voorste als het over ecologische wijnbouw gaat. Europa steunt daarom een nieuw grensoverschrijdend project, genaamd EMRWINE.

Vier opleidingscentra uit Luik en Limburg (Belgisch en Nederlands Limburg) bundelen hun opleidingen om de sector voor te bereiden op de meer duurzame en milieuvriendelijke wijnbouw van morgen. Het project Euregio Maas – Rijn Wijn – EMRWINE -, dat wordt uitgevoerd door vier partners in drie Belgische en Nederlandse provincies, past in deze transformatie-logica. Het project werd op dinsdag 22 juni 2021 gelanceerd in Flémalle, in de experimentele wijngaard van het Provinciaal Centrum voor Opleiding in Landbouw en Landelijkheid (CPFAR) van de provincie Luik. Dankzij het Europese Interreg-Euregio Maas-Rijn budget en de steun van Wallonië, de provincies Luik, Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van Nederland, zal het Consortium in de komende drie jaar een uitgebreid opleidings- en bewustmakingsprogramma ontwikkelen en een handvest van goede praktijken voor de moderne wijnbouw.

Het landbouwonderricht moet dus ingaan op andere productiemethoden en zijn onderwijsinhoud aanpassen om toekomstige generaties op te leiden. De belangrijkste doelstelling van EMRWINE is het creëren van een euregionaal netwerk tussen de productie- en opleidingskanalen in de wijnbouw in de drie provincies met als doel een ecologische, duurzame en lokale sector te creëren om tegemoet te komen aan de vraag van de burgers naar een duurzamere en meer verantwoorde landbouw.

Er zullen uitwisselingsdagen tussen leerlingen en leerkrachten uit de partnerregio’s worden georganiseerd, evenals bewustmakingsworkshops voor vakmensen uit de sector en, in ruimere zin, voor alle burgers; Ten slotte zal een handvest van duurzame praktijken voor wijn in de Euregio Maas-Rijn worden opgesteld, dat ecologische praktijken zowel bij de productie als bij de consumptie zal moeten garanderen. Het doel is de filosofie van de wijnbouw in de EMR te herzien door de praktijken in de wijngaarden te veranderen;

Klik op EMRWINE voor meer info.

*Foto bovenaan: Dag van de Aaanplant op Vignoble des Trois Rois.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down