Tips voor een succesvolle foodpairing

Door Charles Piron 

03.08.2023

foodpairing

Bij het combineren van wijn met eten gaat het erom de smaakbeleving te verbeteren door de smaken van wijn en eten op elkaar af te stemmen. Hier enkele tips voor een succesvolle foodpairing:

1/ Ken de kenmerken van de wijn: Het begrijpen van de belangrijkste kenmerken van de wijn, zoals druifsoort, zuurgraad, tanninegehalte, body en restsuikerspiegel, is essentieel om te weten bij welk eten de wijn het beste past.

2/ Breng de smaken in balans: Probeer de smaken van het gerecht en de wijn in balans te brengen. Een zure wijn past bijvoorbeeld goed bij vette gerechten, omdat het zuur helpt het vet te verminderen. Op dezelfde manier kan een zoete wijn een pittig gerecht in balans brengen.

3/ Stem intensiteiten op elkaar af: Probeer de intensiteit van de wijn af te stemmen op die van het gerecht. Een delicaat gerecht kan overweldigd worden door een te krachtige wijn, en omgekeerd. Zo past een lichte wijn zoals een Pinot noir over het algemeen beter bij lichtere gerechten zoals carpaccio of paddenstoelen.

4/ Regionale complementariteit: Als je van een regionaal gerecht geniet, probeer dan een lokale wijn te kiezen. Sommige regio's staan bekend om hun traditionele combinatie. Bijvoorbeeld, Chianti wijn uit Toscane in Italië wordt vaak gecombineerd met Italiaanse pasta en vleesgerechten.

5/ Tannines en eiwitten: Eiwitrijke gerechten, zoals rood vlees, gaan over het algemeen goed samen met tanninerijke wijnen, omdat de tannines helpen om het gevoel van vet in de mond te verzachten.

6/Mousserende wijnen: Mousserende wijnen, zoals champagne, zijn erg veelzijdig en passen vaak goed bij een breed scala aan gerechten, van zeevruchten tot gevogelte.

7/ Wees creatief: Wees niet bang om te experimenteren met onverwachte combinaties. Soms kunnen verrassende combinaties unieke smaakervaringen creëren.

8/ Vertrouw op je gehemelte: Iedereen heeft individuele voorkeuren, dus als een combinatie je aanspreekt, aarzel dan niet om ervan te genieten, zelfs als het tegen de traditionele regels ingaat.

Uiteindelijk is het combineren van eten en wijn een subjectieve en persoonlijke ervaring. De sleutel is om te genieten van het ontdekken van nieuwe combinaties en het vinden van de combinaties die het meest in de smaak vallen.

Heb je een fles wijn opengetrokken en ben je niet zeker of die wel goed is? Het kan zijn dat hij gekurkt is. Lees hier hoe je een gekurkte fles kan herkennen.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down