Van Sancerre tot Marlborough

06.12.2022

De familie Bourgeois is sinds 1950 gevestigd in Chavignol, in het hart van de beste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé, en produceert Sauvignon- en Pinot Noir-wijnen. Sinds 2000 hebben de Bourgeois onder impuls van de twee broers Jean-Marie en Rémi een grote biologische wijngaard aangeplant in Marlborough, Nieuw-Zeeland. Hieronder het artikel over de avonturen rond "Clos Henri" in het zuidelijke halfrond door het Comité van de Concours Mondial.

Hoe de Sauvignon blanc de familie Bourgeois naar de andere kant van de wereld bracht

Zonder twijfel is een van de belangrijkste vereisten voor de wijnbouw nieuwsgierigheid. Maar niet alle wijnmakers kiezen ervoor om naar de andere kant van de wereld te trekken om er hun nieuwsgierigheid en vaardigheden op de proef te stellen, zeker niet wanneer ze kunnen bogen op een stevige reputatie in een belangrijke appellatie als Sancerre. We vroegen Arnaud Bourgeois uit te leggen waarom hij bijna 20.000 kilometer aflegde om gewoon weer Sauvignon blanc te planten…

Bourgeois: “Het besluit kwam er niet zomaar. We hebben 12 jaar gezocht in de 4 windstreken naar de geschikte plaats voor onze paradepaardjes, de Sauvignon blanc en de Pinot Noir. In Nieuw-Zeeland vonden we een soort zuiverheid, een wilde kant die ons enorm aantrok, om nog maar te zwijgen over het klimatologische aspect. Toegegeven, de wijnbouw vereist een voortdurende update van kennis, is steeds onderhevig aan de grillen van het klimaat, maar tien generaties ervaring in Sancerre hebben ertoe geleid dat we als familie op zoek gingen naar nieuwe horizonten.”

“De plaats waar we ons gevestigd hebben is een kruispunt van verschillende oude gletsjers voor een lappendeken van verschillende terroirs zorgen”, legt Arnaud Bourgeois verder uit.

In 2000 kocht de familie in totaal 98 hec

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down