Wat drinkt u op de Werelddag van de Chocolade?

Door D. Rodriguez - C. Piron 

01.11.2021

1 oktober is traditiegetrouw de Dag van de Cacao en de Chocolade - ja in de verte ruiken we Sinterklaas al - en natuurlijk drinkt een beetje wijnliefhebber daar geen chocolademelk bij. Maar wat dan wel?

Met 500 chocolatiers en 2000 chocoladewinkels is België veruit het meest chocolademinnende land. Gemiddeld 8 kilo per jaar en per Belg smikkelen we naar binnen. En het zal u niet verwonderen dat België het chocoladeland bij uitstek is, met een productie van 650.000 ton waarvan evenwel een groot deel wordt uitgevoerd. Voor de anekdote dit nog: de vierkante kilometer waar er het meest chocolade ter wereld wordt verkocht is niet de Brusselse Grote Markt en omgeving maar wel de luchthaven van Zaventem.

DM.Vino! stelt jou als wijnliefhebber meerdere types wijn voor die geweldig samengaan met ons lievelingszoetje, en dat zijn lang niet allemaal zoete wijnen.

Maury Sec – Cazes 2016 – Castell d’Agly

Het terroir van Maury met zijn bodem vol leisteen op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel leent zich bijzonder goed tot de aanplant van de Grenache-druif. Maury is vooral bekend om zijn zoete wijnen, maar deze droge Maury heeft een bijzondere intense ouverture met hints van pruimen en zout: je proeft haast de leisteenbodem. Massieve concentratie, beetje té allicht voor sommigen, en ook veel alcohol. En bijna dierlijk van karakter. Iets voor rasechte fans van de Roussillon en van chocolade met een toets van ‘salted caramel’.

9,69€ bij Cora (zonder korting)

Baglio Impassito – 2012 – Passito di Pantelleria

De Passito di Pantelleria is bekend om zijn zoete en geconcentreerde wijnen met een intense goudkleurige tint. Pantelleria is een eilandje met een traditie van ‘passerillage’: het drogen van de druiventrossen op matten in de zon en in de wind. Aan de basis van de wijn ligt het druivenras Zibibbo (alias Muscat d’Alexandrie). Let op dat u deze intens zoete wijn niet combineert met intens zoete chocolade, want ’trop is te veul’. Dus liever pittige fondant en complex smakende chocolade met een ondertoon van noten, munt of kruiden. Een minder zoet alternatief voor deze Passito is de lichtere rode versie uit Puglia: de Masso Antico Primitivo Appassito die u vindt bij Colruyt voor amper €6,99. Appassito maakt gebruik van dezelfde techniek: men droogt de druiven, maar wel niet zo lang. Het resultaat is een rode wijn met voldoende restsuiker om op te boksen tegen een zoete schnabbel.

19,99 bij Delhaize

Porto Graham’s 10 Years

Porto, de drank die ons via de slokdarm van Winston Churchill de oorlog deed winnen, matcht natuurlijk perfect met chocolade. Liefst zwarte met een fijne bitterheid. Deze port is mooi gerijpt en ontwikkelt een complex smaakpalet met toetsen van bittere amandelen en caramel. Porto kan vervangen worden door een Zuid-Franse Rimage of Banyuls op basis van Grenache. En liefhebbers van sherry zullen opteren voor een zachte, maar complexe Oloroso of een intens zoete Pedro Ximenez.

18,95€ bij Delhaize

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down