Wat drinkt u op de Werelddag van de Chocolade?

Door D. Rodriguez - C. Piron 

07.07.2023

7 juli is traditiegetrouw de Werelddag van de Cacao en de Chocolade en natuurlijk drinkt een beetje wijnliefhebber daar geen chocolademelk bij. Maar wat dan wel?

Met 500 chocolatiers en 2000 chocoladewinkels is België veruit het meest chocolademinnende land. Gemiddeld 8 kilo per jaar en per Belg smikkelen we naar binnen. En het zal u niet verwonderen dat België het chocoladeland bij uitstek is, met een productie van 650.000 ton waarvan evenwel een groot deel wordt uitgevoerd. Voor de anekdote dit nog: de vierkante kilometer waar er het meest chocolade ter wereld wordt verkocht is niet de Brusselse Grote Markt en omgeving maar wel de luchthaven van Zaventem.

En nog dit: hoe eet u op warme dagen chocolade toch in ideale omstandigheden? In feite moet chocolade steeds bewaard blijven bij een temperatuur tussen de 10 en de 23°C. Beter nog: bij een constante temperatuur van zo'n 14 à 17°C, dus ja, zoals rode wijn. Met andere woorden als u een kelder hebt of een koelkast voor ode wijn...


Wat te drinken?

DM.Vino! stelt jou als wijnliefhebber meerdere types wijn voor die geweldig samengaan met ons lievelingszoetje, en dat zijn lang niet allemaal zoete wijnen.

Côtes du Roussillon Villages Tautavel – Château des Jaume 'La Pierre Taillé' 2020

Het terroir van de Roussillon en dan vooral de sectoren Maury, Collioure en Tautavel lenen zich bijzonder goed tot de aanplant van de Grenache-druif. Deze wijn is bijzonder innemend met volrijp zwart fruit en aangename toetsen van vanille en kruiden afkomstig van de gedeeltelijke vatrijping. Lekker vlezig en genereus op de tong met fluwelen tannine en en hint van zwarte chocola en garrigue in de afdronk.

Verdelers: Legrand Drinks en Oscar Wines

Baglio Impassito – 2012 – Passito di Pantelleria

De Passito di Pantelleria is bekend om zijn zoete en geconcentreerde wijnen met een intense goudkleurige tint. Pantelleria is een eilandje met een traditie van ‘passerillage’: het drogen van de druiventrossen op matten in de zon en in de wind. Aan de basis van de wijn ligt het druivenras Zibibbo (alias Muscat d’Alexandrie). Let op dat u deze intens zoete wijn niet combineert met intens zoete chocolade, want ’trop is te veul’. Dus liever pittige fondant en complex smakende chocolade met een ondertoon van noten, munt of kruiden. Een minder zoet alternatief voor deze Passito is de lichtere rode versie uit Puglia: de Masso Antico Primitivo Appassito die u vindt bij Colruyt voor amper €6,99. Appassito maakt gebruik van dezelfde techniek: men droogt de druiven, maar wel niet zo lang. Het resultaat is een rode wijn met voldoende restsuiker om op te boksen tegen een zoete schnabbel.

19,99 bij Delhaize

Porto Graham’s 10 Years

Porto, de drank die ons via de slokdarm van Winston Churchill de oorlog deed winnen, matcht natuurlijk perfect met chocolade. Liefst zwarte met een fijne bitterheid. Deze port is mooi gerijpt en ontwikkelt een complex smaakpalet met toetsen van bittere amandelen en caramel. Porto kan vervangen worden door een Zuid-Franse Rimage of Banyuls op basis van Grenache. En liefhebbers van sherry zullen opteren voor een zachte, maar complexe Oloroso of een intens zoete Pedro Ximenez.

18,95€ bij Delhaize

Lees ook: Wat drinken bij geitenkaas

Of nog: De ideale wijn bij hamburgers

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down