Wat is een gekurkte wijn?

Door Charles Piron 

01.08.2023

Wat is een gekurkte wijn

Een gekurkte wijn verwijst naar een wijn die aangetast of veranderd is door een chemische verbinding genaamd TCA (trichloroanisole). Deze verbinding is meestal afkomstig van de kurk die wordt gebruikt om wijnflessen af te sluiten. TCA kan ontstaan wanneer kurk in contact komt met natuurlijke schimmels of chloorhoudende chemicaliën.

Wanneer een wijn gekurkt is, leidt dit tot onaangename aroma's en smaken die de kenmerken van de wijn maskeren. De smaak en geur van TCA kunnen variëren, maar ze worden vaak beschreven als geuren van schimmel, nat karton of vochtig kreupelhout. Deze aroma's en smaken zijn niet gewenst, omdat ze de kwaliteit en het plezier van de wijn aantasten.

Het percentage wijnen met kurk is relatief laag, dankzij de maatregelen die kurkproducenten hebben genomen om de aanwezigheid van TCA in kurken te minimaliseren. Als je echter een wijn tegenkomt die lijkt te zijn aangetast door een ongebruikelijke smaak of geur, dan is de kans groot dat deze is gekurkt. Serieuze zaken zullen meestal in staat zijn om de defecte fles te vervangen door een nieuwe.

Alternatieven

Naast de natuurlijke kurk zijn er nog andere kurken, zoals synthetische kurken, schroefdoppen en glazen stoppen, die alternatieven bieden om wijnflessen af te sluiten en tegelijkertijd het risico op TCA-besmetting te minimaliseren. Elke sluitingsmethode heeft voor- en nadelen en het gebruik ervan hangt vaak af van het type wijn, de filosofie van de producent en marktvoorkeuren.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down