Wijnboeren van Bordeaux willen 15.000 hectare vernietigen

Door Dirk Rodriguez 

07.12.2022

Veel wijnboeren in Bordeaux zien het niet langer zitten en vragen een rooipremie. Merkwaardig zijn de redenen die ze aanhalen om te stoppen.

Zowat duizend wijnboeren (de politie telde er 700) hebben met sinterklaas betoogd in Bordeaux. Ze eisen een premie om hun wijngaarden te rooien. Vanwege de overproductie zit de regio in een diepe crisis. Overproductie leidt tot een erg lage prijs per liter wijn die in bulk wordt verkocht. En voor veel wijnboeren die niet zelf bottelen is de bulkprijs de referentie voor hun inkomen.

Hun eis: 10.000 euro per hectare die ze rooien. Men schat dat 15.000 van de 110.000 hectare wijngaarden in Bordeaux weg moet als men de prijs weer op het normale niveau wil krijgen.

Als redenen van het overaanbod geven de manifestanten aan dat de vraag uit China verzwakt is en dat de VS-handelsbelemmeringen na Trump niet teruggeschroefd werden. Tenslotte noemden ze ook de verhoogde kosten én de slechte reputatie van de bordeauxwijnen als oorzaak. Bordeaux zou namelijk een perceptie hebben van te duur en niet-milieuvriendelijk.

(bron: Belga)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down