Wijngids Frankrijk: pas la mère à boire!

13.07.2023

De auteur van tal van wijnboeken, zoals Wijngids Spanje en Wijnzinnig lekker waagt zich met deze gids aan het ingewikkeldste wijnland ter wereld: Frankrijk. Sander de Vaan pakte het slim aan: hij liet het zware werk aan enkele bekende Nederlandse wijnkenners.

Het is in het boek niet de bedoeling een selectie van wijnen voor te stellen, maar wel u mee te nemen naar de belangrijke wijnregio’s. Sander de Vaan heeft de gewoonte daar echt werk van te maken. Dus waren we nieuwsgierig hoe hij dit aanpakte voor het meest klassieke wijnland in de wereld. Vooral ook omdat de Fransen het voor de leek niet erg makkelijk maken: elke appellatie wordt omgeven door een kluwen van regeltjes. Dus een boek over wijnland Fankrijk, daarover zouden zelfs de Fransen zeggen: ‘c’est la mer à boire’

De Vaan heeft zoals gezegd deze gordiaanse knoop ontward door het niet zelf uit te leggen, maar door Nederlandse wijnkenners en producenten te interviewen, als het even kan Belgische en Nederlandse producenten die de zaak door een niet-Franse bril bekijken. De ondertitel van het boek is dan ook ‘een tour du vin et vigneron’.

Voor de eenvoud is het boek gewoon alfabetisch opgebouwd, van Beaujolais tot Sud-Ouest. Het boek is goed geschreven, maar het vreemde eraan is de selectie van geïnterviewde wijnmakers. Deze zijn misschien op zich niet oninteressant, maar ze geven geen actueel beeld van de regio’s. Het zijn noch de boegbeelden, noch de nieuwlichters. En welke van hun wijnen echt de moeite zijn, laat de auteur wijselijk in het midden.

Ook kleinere regio's

Aan de creditzijde melden we graag dat het een mooi gedrukte uitgave is en dat er een aantal vermakelijke stukjes instaan, zoals over de Belg Jean-Marie Guffens. Ook de intro's van de regio's die door de kenners werden ingevuld zijn inderdaad to-the-point. Bovendien slaat de auteur geen kleinere regio's over zoals de Savoie of Corsica. Ze krijgen relatief zelfs meer aandacht dan grote regio's zoals de Loire.

Aan de debetzijde moet gezegd dat Sander de Vaan goed geïnformeerd is over bijvoorbeeld de Spaanse wijnen. maar dat Frankrijk hem minder lijkt te liggen. Een paar voorbeelden. De auteur vergeet het onderscheid te maken tussen het Château (du Clos) de Vougeot, het gebouw dat kan bezocht worden en de Clos de Vougeot zelf, dat gewoon een deels ommuurde wijngaard is.

In het hele hoofdstuk over Bourgogne staat niet één keer het woord ‘Climats’, nochtans de term waarmee men je in deze beroemde wijnregio constant om de oren slaat. Wat men er mee bedoelt, komt u in dit boek niet te weten. Vaten van 225 liter zijn niet typisch voor de Bourgogne, zoals het boek suggereert pagina 93, hier gebruikt men vaten van 228 liter, 'pièce' genaamd. 225 liter is de maat van de Bodelese barrique.

Mag het iets meer zijn?

Het antwoord op de intrigerende vraag waarom men in de Beaujolais of in Champagne alleen volle trossen oogst met de hand en geen bessen met de machine, komt u niet te weten. Hoe een Vin Jaune tot stand komt en de gelijkenissen of verschillen met de bekende Sherry blijft ook een geheim. U vertrekt uit de Languedoc zonder te weten wat een Terrasses du Larzac is of een Grès de Montpellier en uit de Roussillon zonder te weten wat precies een Maury sec, een Rimage of een Muscat de Rivesaltes.

Kortom deze gids is een verzorgde, lichtvoetige introductie over wijnland Frankrijk. Handig voor niet-wijnkenners die in een van de regio's op vakantie gaan bijvoorbeeld. Links en rechts staat er trouwens ook een informatief kadertje waar u kan gaan shoppen. Lectuur die sommigen zal doen verlangen naar iets meer diepgravends.

Wijngids Frankrijk, 306 pp, Edicola publishing, kan online besteld worden bij Standaard Boekhandel

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down