fbpx

WijnInzicht: het komt al na enkele avonden

27.08.2023

"Belgen weten zóveel van wijn," dat horen we keer op keer wanneer buitenlandse wijnproducenten op bezoek zijn in ons land. Een Fransman uit de Loire kent niets van Rhônewijn. Een Bordelees denkt dat Roussillon een buitenlandse wijn is. Maar wij Belgen, wij kennen en proeven àlles. Rhône en Bourgogne en Piemonte en Toscane en Oostenrijk en dan moeten we het nog hebben over Spaanse wijn en de Nieuwe Wereld die ook maar weinig geheimen heeft voor ons. En ho ja, dit jaar zijn we op vakantie geweest in Kroatië, weet je wat we daar geproefd hebben? Lekker hoor...

Die kennis halen we niet van de gewone schoolbanken, die danken we aan onze nieuwsgierige, Bourgondische natuur en vooral ook aan korte, degelijke opleidingen van het type Wijninzicht. Niks tijdverslindends en het kost lang geen fortuin. Vino sprak met Peter Cattersel, stichter van Wijninzicht.


Vino: Hoe ben je hieraan begonnen?
Peter Cattersel: "Zoals elke andere wijnliefhebber: wijn interesseert me en bepaalt nog altijd mijn vakanties. Na het volgen van wat ‘gewone’ initiatielessen ben ik begonnen met een professionele WSET-3 opleiding. Met, ja, de ambitie om zelf iets op te starten. In 2012 kon ik dankzij wijnhandel Dulst starten met een eerste lessenreeks. Nadien heb ik twee jaar les gegeven aan het CVO in Anderlecht. In 2015 ben ik dan zelfstandig begonnen: WijnInZicht was geboren. In 2018 kwam Wim Philippe erbij als docent. En in 2019 startte Hasselt. Momenteel geef ik de sessie in Hasselt en Wim die in Leuven."

Mogen we stellen dat het een onafhankelijke cursus is die niet gesponsord wordt door een wijnregio?
Peter Cattersel: "WijnInZicht is absoluut onafhankelijk. We zijn niet gebonden aan een wijnregio, wijnproducent of wijnhandel. De wijnen die we laten proeven in de sessies kopen we aan bij verschillende wijnwinkels (prijsvork 7€ à 40€). Zo leren onze studenten ook de Belgische wijnbusiness kennen."

Ook leuk dat je aanvullende avonden hebt rond specifieke thema’s. Moeten de cursisten hiervoor de basiscursus gevolgd hebben?
Peter Cattersel: "We bieden een mix van sessies aan. De Basiscursus (5 avonden) is natuurlijk een uitstekend startpunt. Je leert er wijnproeven en je krijgt nuttige achtergrondinfo rond wijn, wijn maken, foodpairing, enz… Daarnaast bieden we speciale sessies aan over wijnlanden (Van België tot Zuid Afrika…) of specifieke regio’s (bv. een competitie Bourgogne vs Barolo). We zien meer en meer interesse in thema-avonden zoals de impact van houtrijping of biowijn of cool climatewijn… Voor deze speciale sessies moet je de Basiscursus niet gevolgd hebben. Een beetje kennis/ervaring is uiteraard wel nuttig."

Doen de mensen het enkel uit liefhebberij of zijn er die de ambitie hebben om verder te gaan?
Peter Cattersel: "De grootste groep zijn wijnliefhebbers, zowel ‘beginners’ als gevorderde wijnamateurs. Zowat 10% van onze cursisten gaat door om zich nog verder te verdiepen, soms ook professioneel. Een klein deel van de deelnemers is al aan de slag in de wijnwereld en wil een steviger basis."

Zie je een evolutie in leeftijd of 'kunne' van de deelnemers?
Peter Cattersel: "Wat leeftijd betreft zou ik niet direct zeggen dat er veel verandert. Het grootste deel is tussen de 30 en 55 jaar. Wat we wel merken is dat de jongere leeftijdsgroep (+18-30) vaak meerdere sessies volgt, wat op meer ambitie duidt. We zien ook meer vrouwen die uitermate actief zijn in de sessies, en dat was pakweg 6 jaar geleden toch anders."

Voor meer info over WijnInzicht, klik hier
Of neem rechtstreeks contact via email


(foto's ©WijnInzicht, boven Wim Philippe, foto onder Peter Cattersel)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down