fbpx

Château de Bousval viert zijn tienjarig bestaan

Door Baudouin Havaux 

30.05.2024

De Wijngaard van Château de Bousval viert 10 jaar bio-cultuur, een weerspiegeling van zijn terroir.

Michel Verhaeghe schreef de eerste regels van de geschiedenis van de wijngaard van Château de Bousval in 2012. Als eigenaar van deze percelen die te lange tijd hadden geleden onder de conventionele landbouw, besloot hij de grond weer tot leven te brengen. Zijn idee? Een wijngaard aanplanten. Een gewaagde gok, maar hoe dan ook een dappere keuze.

“Ik wilde niet alleen een paar bakstenen aan mijn kinderen doorgeven, met luiken of een dak dat opnieuw moet opgekalefaterd, ik wilde iets doorgeven dat een uiting was van respect voor onze wereld. Deze wijngaard op menselijke schaal is ontstaan uit een verlangen om te kunnen delen met iedereen die van de goede dingen van het leven houdt.

Sinds 2014 wordt de wijngaard van 8 hectare, met drie druivenrassen: chardonnay (4,7 hectare), pinot noir (2,30 hectare) en pinot gris (1 hectare), omzoomd door bloemrijke velden en hagen. De wijnstokken groeien vrij in een natuurlijke omgeving van micro-organismen, natuurlijke vijanden, peulgewassen en grassoorten. Deze aanpak hoort bij duurzame biologische landbouw. De wijngaard, die sinds 1 januari 2021 biologisch gecertificeerd is, werkt volgens biodynamische principes.

tekst: Baudouin Havaux

Voor meer info over Château de Bousval, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down