fbpx

Colruyt geeft details over zijn wijngaard: 70.000 flessen biowijn tegen 2029

29.06.2023

Een eerste perceel van 4 hectare werd aangeplant op 'La Croisette' in Frasnes-lez-Anvaing en dan spreken we over de regio Pays des Collines. Als alles goed gaat zal dit toelaten om in 2026 met de eerste oogst meteen een bio-wijn op de markt te brengen. Maar de ambities reiken verder.

Omdat Colruyt merkt dat er een hoge vraag naar Belgische wijn is bij de klanten gaat het ervan uit dat deze eerste productie onvoldoende zal zijn, daarom zullen er in 2024 nog eens 5 hectare wijnstokken bijgeplant worden op de lieu-dit 'Les Monts'. Op termijn zouden er zowat 70.000 flessen witte, rosé en rode wijn geproduceerd worden. Deze productie sluit aan bij de strategie van de groep om in te zetten op (biologische) landbouw en verticale integratie.

Colruyt heeft samen met de wijnliefhebber gemerkt dat de kwaliteit van de Belgische wijn in stijgende lijn gaat. Anderzijds is het als supermarktketen erg moeilijk om een assortiment samen te stellen dat in volume voldoet voor een grote supermarktketen. De groep die een lokaal assortiment wil aanbieden en verankeren heeft dus geen andere optie dan zelf produceren.

De wijngaard ligt vlakbij de Colruyt-site van Ghislengien en er werden meteen 20.600 stokken aangeplant, wat een hoge densiteit is naar Belgische maatstaven (meer dan 5.000 stokken/ha). De aangeplante druivenrassen zijn Muscaris, Souvignier Gris en Johanniter. Volgend jaar worden Solaris en rode resistente druivenrassen aangeplant: Cabaret Noir, Carbernet Jura, Satin Noir en Pinot Kors. De keuze voor resistente rassen hangt samen met de optie 'biologisch': resistente rassen behoeven minder behandelingen in ons vochtige klimaat.

Lees ook het artikel over de verwachte Belgische oogst 2022

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down