fbpx

De eerste CMB op het Amerikaanse continent is een feit

13.06.2024

¡Vamos! De flessen zijn geserveerd en de blinde proeverijen voor de sessie rode en witte wijn van het 31e Concours Mondial van Brussel (CMB) zijn achter de rug. 7 juni was een historisch moment voor de CMB, die zichzelf voor het eerst in haar geschiedenis exporteert naar Amerika, in de stad Leon in de staat Guanajuato in Mexico. Gedurende 3 dagen werden niet minder dan 7.500 rode en witte wijnen uit 42 landen blind geproefd door 350 professionele proevers uit 45 verschillende landen.

Kenners weten dat het geen toeval was dat Mexico werd geselecteerd voor het eerste Concours Mondial de Bruxelles in Amerika. In 2017 lanceerde de CMB een nationale wedstrijd gewijd aan wijnen en gedistilleerde dranken, de zogenaamde México Selection. Sindsdien is het evenement almaar sterker geworden en trekt het elk jaar meer stalen aan. Tegelijkertijd is er een "CMB Experience" gecreëerd in Mexico-Stad, met de opening van de eerste Wine Bar by CMB in het hart van de stad en een Wine Corner op de luchthaven (in samenwerking met United Airlines). Deze twee prestigieuze proeflocaties zijn uitsluitend gewijd aan wijnen die medailles hebben gewonnen op het Concours Mondial de Bruxelles.

Het 31ste editie van de CMB werd georganiseerd onder auspiciën van de 2de Semena del Vino (5 tot 9 juni). Baudouin Havaux, voorzitter van de CMB, liet de emoties de vrije loop toen hij het woord nam.
"De CMB ziet zichzelf als een indicator van markttrends, en we zagen het volledige potentieel van Mexico toen we er een paar jaar geleden investeerden. De razendsnelle opkomst van de wijnscène laat zien dat we er niet naast zaten, en dat is iets om trots op te zijn. Vandaag de dag kan het land bogen op een grote verscheidenheid aan druivenrassen en honderden kwaliteitsproducenten, die internationaal en op de CMB in het bijzonder hun stempel drukken. Van de wijnexpert tot de nieuwsgierige wijnliefhebber, het valt niet te ontkennen dat Mexicaanse wijnen ieders aandacht verdienen! In Guanajuato is wijn meer dan ooit een integraal onderdeel van het toerisme en het Concours zal zijn 300 juryleden van over de hele wereld in staat stellen om de troeven te ontdekken van een wijnbouwgebied dat grandioze landschappen, gastronomie en kwaliteitswijnen combineert. Deze juryleden zullen ongetwijfeld de nieuwe ambassadeurs worden van een regio die echt een bezoek waard is!"

Carlos Borboa Suárez, directeur van het Concours Mondial de Bruxelles voor Latijns-Amerika en Noord-Amerika, voegde toe: "We zijn er erg trots op dat we de organisatie van een van de belangrijkste internationale wijncompetities hier in Mexico coördineren. Het is een groot succes voor Guanajuato en voor Mexico als geheel, en het bevestigt de plaats die ze nu innemen in de hoogste kringen van de wijnwereld!


Guanajuato, centrum van een lange wijntraditie

Guanajuato is een belangrijke speler geworden in de Mexicaanse wijnindustrie, mede dankzij de rijke geschiedenis en het ideale klimaat voor de wijncultuur. Als bakermat van de Mexicaanse nationale onafhankelijkheid is Guanajuato nauw verbonden met de Mexicaanse cultuur en het Mexicaanse erfgoed.

Het staat op de vijfde plaats wat betreft de aanplant van wijngaarden, met 485 hectare en meer dan 100 hectare in de pijplijn, wat neerkomt op 4,5% van de nationale oppervlakte voor de productie van kwaliteitswijn.

Guanajuato is erg dynamisch, met 46 wijnbouwprojecten en 34 wijnmakerijen die samen de Guanajuato Grape and Wine Association vormen en 25 wijntoerismeprojecten.

De unieke agro-klimatologische omstandigheden van de regio hebben bijgedragen tot het aparte karakter van de wijnen, die nu voornamelijk geproduceerd worden in de gemeenten Dolores Hidalgo, San Miguel de Allende, San Felipe, San Francisco del Rincon, Guanajuato, Leon, Salvatierra, Comonfort en San Diego de la Union.


Over de CMB

De CMB of Concours Mondial van Brussel is een prestigieuze internationale wijnwedstrijd die elk jaar meer dan 10.000 stalen ontvangt. De uitsluitend professionele proevers beoordelen de wijnen blind met maar één doel voor ogen: wijnen van de hoogste kwaliteit selecteren, en dit zonder vooroordelen op basis van de reputatie van het label of de appellation. De wedstrijd, die begon in 1994, wordt wereldwijd erkend als een van de beste evenementen in zijn soort.

De resultaten zijn beschikbaar vanaf 19 juni op de CMB-site

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down