fbpx

Millésime BIO: De groei van biologische wijnen in België

Door Baudouin Havaux 

16.01.2025

Van 27 tot en met 29 januari 2025 vindt in Montpellier de vakbeurs Millésime BIO plaats, de grootste marktplaats voor biologische wijnen en sterke dranken. In een moeilijke context voor biologische wijnen en levensmiddelen blijven de indicatoren voor de biologische wijnsector paradoxaal genoeg bemoedigend met een stijgende omzet.

Dit jaar presenteren 1.500 producenten uit 16 landen, waaronder 17% nieuwe exposanten, meer dan 10.000 biologische producten. Voor het eerst dit jaar zien we de komst van No-Low en nog steeds de ruimtes Beer&Bio, Cider&Bio en Spirits&Bio, evenals een nieuw platform voor het boeken van afspraken en een geoptimaliseerde versie van de mobiele applicatie. 

Jeanne Fabre, voorzitster van de vakbeurs Millésime BIO, beantwoordt onze vragen: 

1. Hoe is het aantal Belgische bezoekers aan Millésime BIO geëvolueerd? 
De beurs Millésime BIO blijft een grote toestroom van Belgische bezoekers registreren, wat hun groeiende interesse in biologische wijnen illustreert. Jaarlijks worden er enkele honderden inschrijvingen geregistreerd en tijdens de vorige edities werden meer dan 1.500 Belgische contacten geregistreerd. Deze trend is opvallend in een land waar biologische wijn historisch gezien niet dominant is, vooral vergeleken met buurlanden als Duitsland. Belgische wijnhandelaren en -importeurs tonen een bijzondere interesse in deze categorie, wat wijst op een diversificatie en dynamiek van de markt in België. 

2. In België spelen distributiekanalen een sleutelrol in de evolutie van de wijnmarkt. Directe verkoop, waaronder aankopen op het landgoed, online of op beurzen, vertegenwoordigt ongeveer 30% van de verkoop van biologische wijn. Ook de wijnhandel en de horeca (CHR) maken een flinke groei door, terwijl de verkopen in de grootdistributie en in biologische speciaalzaken dalen. Ziet u deze trend ook in andere Europese landen? 
Ja, deze trend wordt ook in andere Europese landen bevestigd. De verkoop van biologische wijnen in de grootdistributie loopt in verschillende markten terug, terwijl alternatieve kanalen, zoals directe verkoop (landgoederen, beurzen, online) en wijnhandelaren, sterker worden. Dit fenomeen doet zich specifiek voor bij biologische wijnen. Consumenten geven hierbij de voorkeur aan kanalen die meer transparantie, advies en nabijheid bieden. In Frankrijk bijvoorbeeld vertegenwoordigt de massadistributie minder dan 8% van de verkoop van biologische wijn, waardoor wijnhandelaren, restaurants en kleine ketens de overhand hebben. 

3. Hoe kunnen we deze ontwikkeling met twee snelheden verklaren? 
Er zijn verschillende factoren die dit fenomeen verklaren. Enerzijds is de grootdistributie er niet in geslaagd om zichzelf op duurzame wijze te positioneren als een geloofwaardige speler op de markt voor biologische wijnen. Dit komt vaak door een gebrek aan betrokkenheid en duidelijkheid in het aanbod. Hierdoor is er mogelijk een kloof ontstaan ​​met de verwachtingen van de consument, die specifieke garanties voor deze producten verwacht. Aan de andere kant zagen biologische speciaalzaken hun omzet ook dalen, vanwege de aanvankelijke focus op levensmiddelen, de concurrentie van wijnhandelaren en de financiële problemen na COVID. Gespecialiseerde circuits zoals wijnhandelaren en CHR (cafés, hotels, restaurants) hebben zich daarentegen beter aan deze verwachtingen aangepast en bieden een verrijkte winkelervaring en kwalitatief advies. 

4. Hebben we te maken met een trivialisering van het biologische wijnconcept of een gebrek aan vertrouwen in de etikettering?
De perceptie van biologische wijn is veranderd, maar is niet getrivialiseerd. Integendeel, er is een gebrek aan inzicht in de werkelijke impact ervan. Biologisch is niet zomaar een trend: het is een landbouwaanpak die gericht is op het behoud van de planeet, de gezondheid van producenten en die van consumenten. Toch zijn er consumenten die wantrouwend staan ​​tegenover etiketten, vaak omdat ze niet op de hoogte zijn van de strenge controles die worden uitgevoerd. Deze certificeringen (aangegeven door het “euroblad”-logo) garanderen niettemin een hoge mate van transparantie en betrouwbaarheid. De uitdaging blijft om beter te communiceren over deze garanties en over de milieu- en sociale voordelen van biologische producten. 

5. Hoe en waar positioneer je natuurwijnen in het biologische wijnaanbod? 
Natuurwijnen vormen een speciale categorie, met een vage definitie. Sommigen respecteren de principes van biologische landbouw, anderen niet, omdat er geen universele charter of een uniforme controle voor deze wijnen bestaat. Dit maakt hun positionering complex. Bij Millésime BIO zijn we van mening dat het biologische keurmerk de minimale gemeenschappelijke basis moet zijn. Andere benaderingen, zoals natuurwijnen, biodynamische landbouw of korte ketens, kunnen deze basis vervolgens verrijken. Het is van essentieel belang om de consument transparantie te bieden, zodat hij gecertificeerde biologische wijnen kan onderscheiden van andere categorieën. Ten slotte is het van cruciaal belang om onafhankelijke controles aan te moedigen om de geloofwaardigheid van deze benaderingen te waarborgen. 

6. Het laatste woord: 
De vakbeurs Millésime BIO, een onmisbaar evenement voor professionals in de biologische wijnsector, vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 januari. Het is de grootste vakbeurs ter wereld die zich richt op biologische wijnen en een van de weinige evenementen van deze omvang die rechtstreeks door producenten wordt georganiseerd. Dit aspect geeft Millésime BIO een unieke authenticiteit en relevantie ten opzichte van de marktrealiteit. 

Een beurs ontworpen door en voor professionals. 

In tegenstelling tot evenementen die door evenementenprofessionals worden georganiseerd, wordt Millésime BIO ondersteund door de wijnboeren zelf. Deze nabijheid garandeert een directe en oprechte uitwisseling over nieuwe praktijken, de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering of zelfs innovaties op het gebied van ecologisch verantwoorde verpakkingen. Het is een echte broedplaats van ideeën die spelers van over de hele wereld samenbrengt. 

Naast het proeven van biologische wijnen van over de hele wereld biedt de beurs drie dagen lang conferenties, masterclasses en workshops. Deze activiteiten zijn erop gericht de kennis van de deelnemers te verrijken, verder dan alleen commerciële transacties, zodat ze optimaal kunnen inspelen op de uitdagingen en kansen van biologische wijnbouw. 

Let op: dit is een vakbeurs die uitsluitend bestemd is voor professionals. Deze beperking garandeert exposanten en bezoekers een kader dat bevorderlijk is voor kwalitatieve professionele uitwisselingen. 

Voor liefhebbers van biologische wijn is er nog een andere mogelijkheid: het Biologische Wijnfestival, dat van 1 tot en met 15 februari in Montpellier plaatsvindt. Dit evenement wordt georganiseerd door de vereniging Sud Vins Bio en brengt een groot aantal restaurants, wijnbars en wijnhandelaren uit de stad samen. Voor meer informatie kunt u terecht op de speciale website: www.levinbio.fr 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down