fbpx

Roodeberg: al 25 jaar een hechte band tussen Zuid-Afrika en België 

Door Dirk Rodriguez 

02.07.2024

Wijnagentuur Schenk nodigde eind juni de Belgische pers uit in Halle voor een dubbel jubileum: Roodeberg bestaat 75 jaar en bovendien staat Roodeberg ook al een kwarteeuw op de Belgische schappen. Wijnmaker James Oches (foto) vloog er speciaal voor naar ons land. 

Zoals de naam al laat vermoeden heeft de naam Roodeberg te maken met een berg die ‘s avonds mooi rood kleurt door de Kaapse zonsondergang. Zijn schepper, oenoloog Dr. Charles Niehaus moest dus niet ver zoeken toen hij in 1949 een naam zocht voor de rode blend die hij wilde maken voor Zuid-Afrika’s grootste wijncoöperatieve, KWV. 

De wijn beleeft de eerste jaren een eerder discreet bestaan, met een bescheiden uitvoer naar Canada. Pas in 1989 wordt de wijn geserveerd op de vluchten van South-African Airlines (SAA). Belangrijk is dat de wijn, na de val van het apartheidsregime, ook een weg vindt naar Europa, met name naar Duitsland en België (1999). Vanaf dan is het hek van de dam. De VS en de eigen Zuid-Afrikaanse markt (2004) volgen snel. Tegenwoordig wordt Roodeberg uitgevoerd naar 50 landen. 

Nieuwe blend 

Toen de jonge oenoloog James Ochse rond 2020 zijn intrede maakte, was de wijn dominant Cabernet Sauvignon. Hij bracht daar verandering in. Om de wijn aantrekkelijker en aromatischer te maken verhoogde hij het aandeel Shiraz (naast delen Cabernet, Tannat, Durif, Merlot en andere) tot 35%. Het resultaat kan je vandaag proeven in de Roodeberg 2022: wijn met een rijke ouverture, een goede structuur, voldoende frisheid en een fijne en lichtjes peperige finale. 

Ochse zorgde ook voor vernieuwing door een de sterk geconcentreerd ‘R’ op de markt te brengen, een wijn van erg laatgeplukte Cabernet, die doet denken aan wijnen uit Puglia die het resultaat zijn van de appassimento-techniek, waarbij de druiven (al dan niet aan de stok) worden gedroogd. Het gevoel van sucrositeit in deze wijn trekt ongetwijfeld ook de jongere generaties aan. 

Andere voorgestelde nieuwigheden waren de witte Roodeberg, lekker rins in het nieuwe oogstjaar 2023, de rosé en een primeur voor het jaareinde: de (witte) Premium Sparkling Brut! We kijken er naar uit. 

De wijnen van Roodeberg zijn beschikbaar bij Colruyt

Voor meer info: info@schenk.be 

Tekst en foto © Dirk Rodriguez 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down