fbpx

Spanje: Vier wijnen, vier visies op wijnbouw zonder bewandelde paden

Door Baudouin Havaux 

12.08.2025


Via deze vier bijzondere cuvées toont Spanje een minder bekende kant van zijn wijnlandschap, ver weg van clichés over overdreven hitte of standaardisatie. Vier uitgesproken wijnen die hun eigen terroir weerspiegelen. Elke fles vertelt een verhaal, dat van een veelzijdig land dat ons blijft verrassen.

Celler del Roure – La Pebrella 2023

DO Valencia – Ferrero & Senis

In de dorre gronden ten zuiden van Valencia, waar wijnstokken vechten tegen gesteente en meedogenloze zon, volgt Celler del Roure een filosofie gericht op het herontdekken van vergeten druivenrassen en traditionele methodes. Pablo Calatayud, eigenaar van het domein, heeft de mandó-druif nieuw leven ingeblazen en vinifieert in oude, ingegraven Iberische amforen.

De cuvée La Pebrella 2023, genoemd naar een wilde bonenkruidsoort die typisch is voor de streek, is een ode aan het mediterrane landschap. De neus is een mix van frisse rode besjes (aalbes), garrigue, zoethout en warme aarde. De mond is vol en rond, met een onverwachte frisheid dankzij de natuurlijke zuren, en heeft smaaktoetsen van chocolade. Een wijn die ruikt naar gekneusde kruiden in de zon en naar zeewind uit het oosten.

Perfecte matchArroz al horno met kikkererwten en bloedworst, of wildgerechten.
Prijs: €35,94




Mesquida Mora – Sincronia Blanc 2024

Vino de la Tierra Mallorca

Op Mallorca belichaamt Barbara Mesquida Mora de energie van een nieuwe generatie wijnmakers: vrouwelijk, geëngageerd, poëtisch. Ze werkt biodynamisch en pleit voor een vrije, intuïtieve eilandwijnbouw. Sincronia Blanc is de rode draad tussen generaties, mens en natuur, hemel en aarde.

Deze witte 2024, hoofdzakelijk van de inheemse prensal blanc, verrast met een ziltige en kristallijne expressie. De neus opent met oranjebloesem, limoenzeste, venkel en een toets anijs. In de mond gaat ziltheid hand in hand met een zachte textuur van wit vruchtvlees, bijna melkachtig, ondersteund door een levendige en ziltige afdronk. Een mediterraanse wijn in hart en ziel, die verfrist.

Aanbevolen gerecht: Gegrilde octopus, ceviche van dorade met groene mango of gerijpte Mallorcaanse schapenkaas.
Prijs: €18,73




Acústic Celler – Acústic Rosat 2023

DO Montsant

In het ruige Montsant, vlak bij het prestigieuze Priorat, gaat Albert Jané op zoek naar de klank van zijn oude wijnstokken via "akoestische" wijnen, zonder poespas. De rosé 2023 is allesbehalve banaal: een gastronomische wijn met diepe wortels.

De intense frambozenkleur verraadt het karakter: geen zwembadrosé, maar een wijn met persoonlijkheid. De neus is een explosie van rijp rood fruit, verse granaatappel, zure aalbes, mandarijn, met een hint van witte peper en warme steen. De mond is vlezig, gestructureerd, bijna tanninerijk, met een aanhoudende afdronk van nobele bitterheid.

Seizoenssuggestie: Halfgebakken tonijn met sesam, Catalaanse charcuterie, of gegrilde paprikasalade met olijfolie.
Prijs: €17,02



Raúl Pérez – Ultreia Godello 2023

DO Bierzo

Men kan de heropleving van de Spaanse wijnwereld niet bespreken zonder Raúl Pérez te noemen. Alchemist van Bierzo, van schaduwfiguur tot ster, creëert hij al twintig jaar wijnen met uitzonderlijke diepgang. De lang onderschatte godello-druif wordt in zijn handen een levend materiaal, een spiegel van de leisteen- en granietbodems van het noordwesten.

Met Ultreia Godello 2023 levert Pérez een witte topwijn af, een zuivere expressie van zijn terroir van leisteen en rode klei, beïnvloed door het Atlantisch klimaat. De wijn toont een ingetogen elegantie: bleekgoud van kleur, een delicate neus met acaciabloesem, citroenzeste, rijpe peer en een krijtachtige toets.

In de mond is de aanzet subtiel en licht, gevolgd door een minerale spanning, gedragen door een volle, levendige structuur. De gedeeltelijke rijping op eik blijft discreet en zorgt voor lengte en structuur zonder het druivenkarakter te verhullen. Een precieze en diepe wijn, met bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar.

In een Spanje dat bekendstaat om de zonnige warmte van zijn rode wijnen, herinnert de Ultreia Godello 2023 ons eraan dat elegantie ook wit kan zijn. Het is een tafelwijn in de nobele zin van het woord, die vraagt om een verfijnde en aardse keuken.

Aanbevolen combinaties: Tongfilet met citrus, risotto met eekhoorntjesbrood of Bressekip met morieljes.
Prijs: €21,18



Deze vier cuvées zijn verkrijgbaar bij “La Buena Vida” – www.labuenavida.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down