fbpx

COOVI plant de grootste stadswijngaard van Brussel aan

31.05.2024

Wanneer u langs de Brusselse ring rijdt ter hoogte van de Coca-Cola bottelarij in Anderlecht, zou je het niet vermoeden maar aan de overkant, langs de zijde van de binnenring, werd zopas de grootste wijngaard van Brussel aangelegd.

Op de site van Coovi-Anderlecht (Coovi is een centrum voor volwassenenonderwijs, gelegen naast de Franstalige “Ceria” ) werd al een jaar lang een terrein gezocht waarop een wijngaard kon worden aangeplant. De keuze viel op een perceel dat een soort van grote groene binnenplaats vormt tussen de paviljoenen van de bakkers, koks, bierbrouwers en wijnmakers. Dit alles gelegen op hooguit 150 meter van de Brusselse ring.

Drie windrichtingen worden door de gebouwen afgesloten van de wind. Maar ook de vierde windrichting, het zuiden, is afgeschermd, want daar werd een artificiële verhoging aangelegd voor de ring. Met andere woorden: deze wijngaard is een ‘clos’. We zouden hem ‘Clos Coovi’ kunnen noemen.

Geboorte van een wijngaard

Deze wijngaard is niet de eerste in Brussel. Sinds de jaren ’70 is er de experimentele wijngaard ‘Kauwberg’ in Ukkel, zowat 200 stokken groot. In 2022 zag dan het coöperatieve concept ‘Paola’ het daglicht, ook al in Ukkel en ook al 200 stokken groot. Bij Coovi gaat het om het dubbele, 400 stokken, wat op termijn toch zou kunnen leiden tot een productie van mogelijk 800 flessen wijn.

De wijngaard kwam er op initiatief van Coovi-docent Mark Longin die dit jaar gestart is met een cursus ‘Wijngaardbeheer’. En wat is er interessanter voor studenten dan een wijngaard van bij zijn geboorte te kunnen opvolgen?

Vino.be stelde enkele vragen aan de initiatiefnemer. Welke druivenrassen werden geplant en waarom? Welke zijn de uitdagingen voor deze wijngaard? Voor welke cultuur werd geopteerd: conventioneel, bio…? En tenslotte: wat zal er met de oogst gebeuren?

Permacultuur

Mark Longin: “We hebben gekozen voor 4 hybride rassen: Muscat bleu, Souvignier gris, Floréal en Voltis. Hybride (vaak 'resistent' genoemd) omdat het onvoorspelbare Belgische weer anders teveel behandelingen zou vergen met ziektebestrijdende middelen. Resistent is wat mij betreft ook de toekomst, zeker voor België. Vermits elke school zoiets kent als ‘vakantie’ kunnen we in de zomer sowieso niemand gaan optrommelen om0 te gaan sproeien, ook wat dat betreft was het geen optie om met Vitis Vinifera te werken.”

“De uitdagingen zijn legio in België: te veel regen, te weinig zon en daar komt nog een gebrek aan ervaring bij. Aan dat laatste proberen we met deze klas iets te doen. Maar al bij al is wijnbouw in België best mogelijk, zelfs onder moeilijke omstandigheden zoals in 2023 en ook dit jaar waarin in de eerste 5 maanden al 70% van de neerslag van een normaal jaar viel.”

“Wat de cultuur betreft kiezen we resoluut voor de toekomst en kiezen voor permacultuur. Eenvoudig uitgelegd betekent dat we de natuur grotendeels zijn gang laten gaan en erop toezien dat het biodiverse evenwicht niet verstoord geraakt. Daarom ook zullen we er een paar laagstam-fruitbomen planten in de wijngaard.”

Vino.be: Dat gaat dan nog verder dan bio- of biodynamische cultuur?

Mark Longin: “Het sluit in ieder geval het dichtst aan bij een natuurlijke biodiversiteit. En we zullen alvast geen geen koper gebruiken in de wijngaard zoals de bioboeren doen en ook geen spuitzwavel. We werken echt zo natuurlijk mogelijk. Wanneer er wijn van komt? Dat zal ten vroegste over drie jaar zijn want we doen aan een trage stamopbouw. In 2026 of 2027 zullen de studenten van de wijnmaakopleiding de druiven dan vinifiëren. Wat we met de wijn zullen doen valt nog te bekijken. Misschien wordt alles wel opgeëist door de schoolrefter van de Coovi… (lacht)”

(foto’s onder: 1) het team dat de wijngaard aanplantte, 2) Mark Longin - foto boven ©Andriaan Huygens)

Tekst: Dirk Rodriguez 

Voor meer info over het wijngaardprogramma van Coovi, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down