De juiste serveertemperatuur voor elke wijn

Door Charles Piron 

04.08.2023

Serveertemperatuur wijn

Wijn op de juiste temperatuur serveren is essentieel om de aroma's en smaken optimaal tot hun recht te laten komen. De temperatuur waarop je wijn moet serveren hangt af van het soort wijn, aangezien rode, witte, rosé en mousserende wijnen allemaal een ander smaakprofiel hebben.

Hier zijn enkele algemene tips om wijn op de juiste temperatuur te serveren:

1/ Rode wijnen: Rode wijnen worden over het algemeen licht gekoeld geserveerd, maar niet te koud. De aanbevolen temperatuur ligt meestal tussen 15°C en 18°C. Lichtere, fruitigere rode wijnen kunnen koeler worden geserveerd, terwijl rode wijnen met een voller tanninegehalte baat hebben bij een lichte temperatuurstijging.

2/ Witte wijnen: witte wijnen worden het best gekoeld geserveerd. De aanbevolen temperatuur ligt meestal tussen 8°C en 12°C. Lichtere witte wijnen en droge wijnen worden vaak kouder geserveerd, terwijl rijkere witte wijnen iets warmer kunnen worden geserveerd.

3/ Rosé wijnen : Roséwijnen worden ook het best op een koele temperatuur geserveerd om hun aroma's en smaken beter tot hun recht te laten komen. Het aanbevolen temperatuurbereik ligt over het algemeen tussen 8°C en 12°C, net als bij witte wijnen.

4/ Mousserende wijnen: Mousserende wijnen, zoals champagne, worden het best gedronken als ze goed gekoeld zijn, zodat hun bubbels en frisheid goed tot hun recht komen. De ideale temperatuur voor mousserende wijnen ligt meestal rond de 5°C tot 8°C.

Hier zijn nog een paar extra tips:

Als je de wijn te koud serveert, kunnen de aroma's worden gemaskeerd en als hij te warm wordt geserveerd, kan hij zwaar en alcoholisch lijken.

Om een wijn snel te koelen, kun je hem ongeveer 30 minuten in de koelkast zetten.

Voor rode wijnen geldt dat als je ze op een koele plek bewaart, zoals een kelder, je ze er een paar minuten voor het serveren uit kunt halen zodat ze de juiste temperatuur bereiken.

Gebruik nooit ijsblokjes om wijn te koelen, omdat dit de smaken verdunt. Gebruik in plaats daarvan een ijsemmer gevuld met koud water en ijs om de fles op de gewenste temperatuur te houden tijdens het serveren. Als je deze tips volgt, kun je onder de best mogelijke omstandigheden van je wijnen genieten, wat bijdraagt aan een aangenamere proefervaring.

Nu je wijn op de juiste temperatuur serveert, is het belangrijk dat je ook de juiste wijn kiest bij elk gerecht. Hier enkele tips voor een geslaagde foodpairing.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down