fbpx

Anouck Fransolet: "Een glaasje Mauzac graag!"

21.08.2023

Anouck Fransolet, sommelier bij L'Eau Vive** heeft een punt: te weinig mensen denken aan het Zuid-Westen van Frankrijk en de bijzondere wijngaarden die tussen de twee zeeën inzitten: de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Niet alleen zijn de wijnen hier erg origineel en zuiver terroirgebonden, ze zijn ook nog erg betaalbaar!

Over welk soort druif en wijn hebben we het?

Anouck Fransolet: "De Mauzac is wekelijk het soort druif waar je om vroeg, een miskende en onderschatte druif. De meeste wijnliefhebbers dronken natuurlijk wel al eens een Blanquette de Limoux. We hebben het dan over een bubbelwijn met een uitgesproken aromatische expressie die niet zelden geschonken wordt bij familiebijeenkomsten of het aperitief. Dit zijn erg toegankelijke bubbels, zowel qua smaak als prijs, waardoor hij dus ook de neofieten kan bekoren. De fruitigheid van deze bubbels is wel vergankelijk, dus absoluut geen wijn om lang te bewaren. Maar Mauzac heeft meer te bieden dan enkel bubbels."

Wat trekt je aan in deze druif?

Anouck Fransolet: "Zijn veelzijdigheid en zijn verborgen kantjes, zeker weten. Mauzac levert ook intens zoete wijnen op met verrassend frisse zuren en een diepe expressie van kweepeer en verbena arbikoos. En hier merk je dat er ook Mauzac is met een geweldig bewaarpotentieel. En ook bij de droge witte wijnen zijn er pareltjes te vinden, vooral in de appellatie Limoux.

Welke wijn moeten we absoluut eens proeven?

Anouck Fransolet: "Ik heb een boon voor de wijnen van Franck Schisano. Franck is een wijnmaker die echt de nodige tijd neemt om zijn wijnen te vinifiëren en op te voeden. Je mag dat letterlijk nemen: de recentste droge witte die hij op de markt bracht is de... 2016. En ik schat dat je hem in 2033 nog kan schenken. Je ontdekt er aroma's in van pijnboompitten, snijbietappels en een saliene mineraliteit. De aanzet is elegant, het middenpalet is dens met mooie bitters en heeft een aangename nervositeit terwijl de afdronk wordt onderbouwd met natuurlijk frisse zuren. Dit is echt een super gastronomische wijn. Serveer bij een bisque van garnaal of gegrilde courgette staafjes. Voor de liefhebbers van zoet raadt ik een wijn aan van Domaine de Plageoles te Gaillac.

Voor meer info de wijnen van Franck Schisano (Domaine Cathare), klik hier

Voor het Vino artikel over foodpairing met wijnen van de Sud-Ouest, klik hier

Foto's boven en onder: ©Anouck Fransolet

©anouck_fransolet
©anouck_fransolet

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down