fbpx

Guy Vankeerberghen (Sacacorchos):"Onze reis begon vanuit een diepe liefde voor Spanje"

10.11.2023

Sacacorchos met wijnbouwer ©Sacacorchos

De jaren ’90 waren een mijlpaal voor wijnminnend Vlaanderen. Waar we tot dan toe helemaal toegespitst waren op Frankrijk en enkele traditionele specialiteiten zoals Porto en Sherry, kwamen plots nieuwe oorden in het vizier zoals… Spanje. Het Sacacorchos van Guy Vankeerberghen, helemaal gewijd aan Spaanse wijn, viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. Ideale aanleiding voor een interview.

Vino: Guy, allereerst, van harte gefeliciteerd met de 30e verjaardag van Sacacorchos Cavas y Vinos België in Kortenberg. Het is een fantastische mijlpaal. Zou je ons kunnen vertellen hoe het allemaal begon?

Guy: “Dank daarvoor! Het is inderdaad een bijzondere gelegenheid voor ons. Onze reis begon eigenlijk vanuit een diepe liefde voor Spanje, zijn culinaire tradities en natuurlijk zijn wijnen. Als jonge man was ik altijd al gefascineerd door de wereld van wijn en wilde ik die passie delen. Dus, in 1993, heb ik Sacacorchos opgericht met als missie hoogwaardige Spaanse wijnen en Cava's toegankelijk te maken voor mensen in België. Want je moet niet vergeten: die waren anno 1993 nog zo goed als onbekend hier.”

(lees verder onder de foto)

Guy Van Keerberghen ©Sacacorchos
Guy Van Keerberghen ©Sacacorchos

Vino: Wat maakt Sacacorchos uniek ten opzichte van andere wijnwinkels?

Guy: “Wij geloven sterk dat Spanje als wijnland uitstekende kwaliteit biedt tegen een betaalbare prijs. Daarom hebben wij bewust gekozen voor:

• Directe import van uitsluitend Spaanse wijn en cava

• Wijnen gemaakt van typisch Spaanse druivenrassen, afkomstig uit diverse regio's, zowel bekende als minder bekende

• Wijnen met een aangename prijs-kwaliteitverhouding, geschikt voor elke smaak en voorkeur

Ons team is buitengewoon gepassioneerd en we streven ernaar dat elke klant een unieke en bevredigende ervaring heeft bij Sacacorchos. Persoonlijk advies over wijnkeuze en food pairing is onze specialiteit.”

Vino: Jullie hebben de afgelopen 30 jaar niet stil gezeten. Kun je enkele hoogtepunten of speciale herinneringen delen?

Guy: “Er zijn talloze geweldige momenten geweest tijdens deze reis, maar enkele die er echt uitspringen zijn onder andere de opening van een tweede winkel in Beveren-Leie (Waregem) meer dan 25 jaar geleden, dankzij Sabine Kerkhove (foto onder). Zij heeft onze wijnen geïntroduceerd in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, te beginnen bij de horeca.”

“In 2010 verhuisden we naar onze huidige locatie in Kortenberg, gelegen aan de Leuvensesteenweg met een interessante passage. Hier hebben we veel winkelruimte én opslagmogelijkheden en niet te vergeten: ruime parkeergelegenheid. Dit heeft ons in staat gesteld om ons assortiment aanzienlijk uit te breiden.”

(lees verder onder de foto)

Sabine Kerkchove ©Sacacorchos
Sabine Kerkhove ©Sacacorchos

“Een ander hoogtepunt was zeker het opbouwen van sterke relaties met onze wijnproducenten. We zoeken niet naar grote wijnhuizen waar alleen het volume telt. Kleinschalige bodega's hebben het voordeel dat je dichter bij de wijnmaker staat en een persoonlijke band kunt opbouwen. Dit wordt weerspiegeld in de enthousiaste aanwezigheid van deze wijnbouwers tijdens de Lente- en Eindejaarsproeverijen die we elk jaar organiseren. Twee voorbeelden van deze hechte samenwerking zijn onze Cava-producent Celler Carles Andreu, een familiaal domein uit de provincie Tarragona (Catalonië) en Bodegas Tobía uit de Rioja Alta.”

Vino: Hoe zie je de toekomst van Sacacorchos voor je? Wat zijn je plannen en ambities voor de komende jaren?

Guy: “Voor de toekomst van Sacacorchos blijven we trouw aan onze kernwaarden: uitmuntende klantenservice en hoogwaardige producten. We streven naar voortdurende groei en innovatie. Educatieve evenementen en proeverijen blijven een integraal onderdeel van onze missie, omdat we geloven dat het delen van kennis essentieel is om de liefde voor Spaanse wijn en Cava te bevorderen. Bovendien willen we ons assortiment blijven uitbreiden en nog meer spannende ontdekkingen met onze klanten delen.”

Vino: Tot slot, is er een boodschap die je zou willen delen met de trouwe klanten en supporters van Sacacorchos ter gelegenheid van ons 30-jarig jubileum?

Guy: “Absoluut! Ik wil graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken aan al onze trouwe en gewaardeerde klanten en supporters. Zonder hen zou deze mooie reis onmogelijk zijn geweest. Samen hebben we de afgelopen 30 jaar zoveel bereikt en we kijken vol enthousiasme uit naar wat de toekomst voor ons in petto heeft. Blijf met ons meereizen, geniet van de heerlijke wijnen en Cava's, en laten we samen proosten op nog vele jaren van succes en gedeelde passie.

Onze dank gaat ook uit naar onze wijnproducenten voor hun toewijding en onvoorwaardelijke steun aan ons.

Tot slot wensen wij onze klanten uit te nodigen op de beide eindejaarproeverijen te:
• Beveren-Leie op 18, 19 en 20 november 2023 in aanwezigheid van het wijndomein Domeco de Jarauta (Rioja)
• Kortenberg op 24, 25 en 26 november 2023 in aanwezigheid van een twaalftal wijndomeinen. 

Meer informatie vind je op onze website 
Naar aangelegenheid van dit jubileum zullen de gepresenteerde wijnen uitzonderlijk in promotie staan.

Vino: Erg bedankt, Guy, voor het delen van je inzichten en felicitaties voor deze geweldige mijlpaal. We wensen jou en het hele team van Sacacorchos veel succes in de komende jaren!

Guy: “Dank je wel. Het is een genoegen om hier te zijn en onze passie met iedereen te delen. Laten we samen proosten op 30 jaar Sacacorchos en op alles wat nog komen gaat!"

Praktisch: raadpleeg ook de Vino-agenda voor de komende eindejaarsdegustaties van Sacacorchos!

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down