fbpx

Tom Ieven: "Tijd voor wat meer Blaufränkisch"

30.08.2023

Tom Ieven 2023-02-10 om 11.45.18 ©Vino_Manuel Negrete

Dat Tom Ieven zich tijdens masterclasses fan verklaart van Oostenrijkse wijnen is niet gespeeld. Als we hem vragen naar een ondergewaarde druif, antwoordt hij resoluut: "Blaufränkisch". Sommelier Tom Ieven moeten we misschien niet meer voorstellen, maar toch: Beste Sommelier van België, WSETDip, ASI Gold Diploma, 11de op de recentste concours voor de Beste Sommelier ter wereld en nog steeds sommelier bij Hof van Cleve***.

De naam van de druif is wat verwarrend: het klinkt alsof het om een blauwe druif gaat die uit Frankrijk komt. Toch komt de druif in Frankrijk niet voor - misschien was dat ooit wel het geval in Franken, deel van Baden-Württemberg. Het is geen Pinot noir en ook geen Cabernet franc, al zijn er misschien enige smaakovereenkomsten met deze laatste.


Welk soort druif hebben we hier in de korf?

Tom Ieven: "Op basis van DNA-analyses vermoeden ampelografen een afstamming van de oerdruif Weisser Heunisch (synoniem: Gouais Blanc) en Blaue Zimmettraube. Waar de druif vandaan komt is onduidelijk, maar de meeste sporen wijzen naar Centraal-Europa. Tegenwoordig is de druif op haar best in Burgenland in Oostenrijk en net over de Hongaarse grens, in Sopron, waar de druif gekend is als Kékfrankos."

Wat trekt je aan in deze druif?

Tom Ieven: "Het bijzondere aan de wijnen op basis van de Blaufränkisch is de combinatie van een verfijnde tanninestructuur, soepel fruit met veel kers, de kruidigheid en de frisse aciditeit die samen zorgen voor een mooie balans en veel finesse."


Welke wijn op basis van Blaufränkisch moeten we absoluut proeven?

Tom Ieven: "De beste wijngaarden binnen Burgenland zijn Eisenberg en Leithaberg DAC, Doe mij maar de Vorderberg Blaufränkisch 2018, Lichtenberger-Gonzalez, Leithaberg DAC, een wijn die alles heeft wat ik hierboven aangaf. Voor liefhebbers van Hongaars: Steiner Kékfrankos 2017, Franz Weninger uit Sopron, Hongarije.

Voor meer artikels over Tom Ieven, klik hier

Voor recente artikels over Oostenrijk, klik hier

blaufraenkisch-vorderberg-2018-lichtenberger-gonzalez-leithaberg-burgenland
blaufraenkisch-vorderberg-2018-lichtenberger-gonzalez-leithaberg-burgenland
Tom Ieven hof van cleve - ┬® Pieter D'Hoop
Tom Ieven - Hof van Cleve ® Pieter D'Hoop

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down