fbpx

Amaro, bitter puur natuur

Door Ulric Nijs & Baudouin Havaux 

17.05.2024

Amaro is een likeur met plantextracten en een bitterzoete smaak waar mixologists dol op zijn. Niet te verwarren met amaretto (Italiaanse likeur op basis van amandelen) of Amarone (wijn uit Veneto).

Averna, Ramazzotti, Lucano, Cynar of Montenegro zijn maar enkele van de vele merken op de markt. Sicilië claimt de suprematie in deze categorie. De term ‘Amaro’ is voorbehouden aan Italiaanse likeuren, maar andere landen zoals Duitsland (Jägermeister), Hongarije (Unicum), Tsjechië (Becherovka) en Frankrijk (Picon) hebben ook likeurlikeuren..

Met een brede alcoholvork tussen 16% en 40% (!) worden de aroma’s bepaald door de kruiden, wortels, bloemen, schillen, citrusvruchten, rabarber, kinine, artisjokken en zelfs truffels die worden gemacereerd in alcohol. De neutrale alcohol die wordt gebruikt is meestal afkomstig van granen. Amaro wordt vermout genoemd als hij van wijn wordt gemaakt. Eenmaal gefilterd wordt er suikerstroop aan toegevoegd om het de stroperige smaak te geven. Amaro wordt traditioneel puur gedronken als digestief met een paar ijsblokjes en een schijfje citrusfruit, of aangelengd met frisdrank of bruisend water. Verder zijn er veel cocktails op basis van amori, zoals de Amaro Shakerato.

Amaro Formidabile

Een geslaagd voorbeeld van een Amaro is de Formidabile die vlot in ons land verkrijgbaar is en een Gouden Medaille won op de Spirit’s Selection by CMB 2023.

Rokerige toetsen in de neus, citrus en geroosterde cacao. Aroma's van kruiden ook en oosterse houtsoorten, gevolgd door tonen van zoethout, bittere amandel, koffie en fondant omhullen het gehemelte. Serveer koel met een stukje chocolade.

Afkomstig uit Lazio, maceratie op basis van rabarber, schors, wortels, rode cinchona, alsem, gentiaan, bittere sinaasappel en muskaatroos.

Verdelers: Drankenwereld (Borsbeek); Broekmans ( Zolder); Vinopio.be; Duchateau Spiritueux (Anderlues).

Cocktail: Amaro Shakerato

Ingrediënten:

· 60ml Amaro naar keuze
· zeste van sinaas of citroen

Moeilijk als cocktail te classificeren, het bevat tenslotte maar één ingrediëntn maar wel de perfecte manier om een amaro tot leven te brengen. Giet 6cl van je favoriete amaro in een shaker, schud één keer met ijs en één keer zonder. Giet in een elegant glas met steel en garneer met een twist van sinaasappel, citroen of limoen. De eerste shake koelt de amaro af en voegt een beetje water toe, de tweede shake emulgeert het om het een rijke, romige textuur te geven... Sommige amari geven zelfs een lichte 'crema' door de suiker en/of koffie die ze bevatten.

Andere Amari:

Amaro Milone - Gouden medaille bij Spirit's Selection door CMB 2023

Een amaro uit Calabrië, met intense, bittere cinchona smaken gemaakt van Chinese medicinale planten, kardemom, alsem, gentiaan, rabarber, zoethout en bittere sinaasappel. Bewaar hem gerust in de koelkast en serveer hem bij een temperatuur dicht bij 0°C.

Alcohol: 35% Prijs: +/- €33

Verkooppunt : Amazon.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down