Masia Cabellut (familie Van Buitenen) wordt Catalaanse parel
12.12.2022
Een jaar geleden zag Masia Cabellut er fantastisch uit, maar de finishing touch maakt dit paradijselijke oord nu helemaal onweerstaanbaar. En dan moeten we het nog hebben over de wijn.
Een soort Finis Terrae, daar waar de wereld eindigt, of althans de bewoonde wereld ophoudt, dat gevoel bekruipt je wanneer het afvalt plaats maakt voor een onverharde pelgrimsweg en de vallei omhoog krult tussen de wijngaarden. En dan staat daar dat maagdelijke witte, historische gebouw: een landhuis dat sinds dit jaar zijn oude glorie terugvond.
Samen met een Deense investeerder besliste de familie Van Buitenen om dit gebouw grondig op te frissen en te voorzien van alle mogelijk faciliteiten zoals een riante eetzaal en keuken, vijfsterren kamers, zwembad, wijnkelder, patio en een meditatief-ceremoniële tuin zodat de accommodatie geschikt wordt voor evenementen, seminaries, workshops, bruiloften, vakanties en herdenkingen. Maar het was de expliciete taak van de familie Van Buitenen om de wijngaarden onder handen te nemen, en dat heeft ze met veel passie sinds het eerste ogenblik in 2018 ook gedaan.
(lees verder onder de foto)
Een bodem van leem en kalksteen verklaarde de aanplant die er voorheen al was: Xarel-lo, Parellada, Macabeu en Chardonnay, druivenrassen die we associëren met cava. Verder internationale druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, en endogene zoals Malvasia, Garnatxa en tenslotte Vinyater, een nagenoeg verdwenen druivenras waarvan er in heel Catalonië nog slechts 4 hectare bestaan. Recent werd besloten Garnatxa, druif die bewezen heeft bestand te zijn tegen de klimaatverandering, bij te planten.
Er werd van meet af aan gekozen om voor organische wijnteelt en alle wijnen (evenals de olijfolie) zijn sinds 2021 biologische en Vegan gecertificeerd. Alle wijnen worden ook erkend onder de D.O. Catalunya.
De familie Van Buitenen heeft er voor gekozen om een reeks kleinere cuvées uit te brengen, liever dan grote volumes cava, wit en rood. De labels werden ontworpen door de Belgische kunstenares Mia Bruyninckx. Een klein overzicht van het aanbod:
Mousserend:
• Nansella Brut Nature.
Een “metodo tradicional” zonder dosage die uitgebracht wordt in vier varianten: de ‘gewone’ Nansella en verder de Breeze, Thrill en de Passion die gebruik maakt van een nieuwe vinificatietechniek waarover later meer zal gecommuniceerd worden.
Wit:
• Xarel-lo.
Een moncépage van deze typisch Catalaanse druif die gewaardeerd wordt voor haar fijne aroma’s en zuren, de aangename kruidigheid en het verfrissende bittertje in de afdronk. Niet te versmaden: zijn laag alcoholgehalte.
• Chardonnay.
Het terroir zorgt ervoor dat de druif hier fenolisch rijp is wanneer ze vroeg wordt geoogst. Het resultaat is een crispy Chardonnay met zowel florale hints en toetsen van perzik, gele appel en ananas als de verleidelijke kruidigheid die voortkomt van een verblijf op Franse eiken vaten.
• Macabeu.
Ook hier weer een originele single varietal wine die de cava-druif Macabeu op het voorplan brengt. Hier vallen de delicate aroma’s van bittere amandel, limoen en roze pompelmoes op met na walsen ook wat zoethout en torrefactie-toetsen.
• Ella Charles
Dit is de premium witte wijn ontstaan uit een blend van Sauvignon blanc en Macabeu. De neus is floraal en frisfruitig met hints van citrus, perzik en een vleugje gedroogde abrikoos. De mond is complex en gestructureerd en verrassend rond. Mooie lange afdronk en andermaal een laag acoholgehalte.
Orange wine:
• Vinyater.
Van deze zeldzame druif wordt een speciale ‘orange wine’ gemaakt volgens een uniek procédé (Brizat methode) waarbij de wijn 6 volle dagen schilweking krijgt in een zuurstofvrije tank zodat er zoveel mogelijk fruitaroma’s worden meegenomen uit de schil. Hints van roze pompelmoes en kruisbes vermengen zich met limoen en de typische verfijnde bitterheid en lange afdronk van een orange wine. Wijn met een erg laag alcoholgehalte (11%) die gastronomisch een scala van mogelijkheden biedt.
Rood:
• Garnatxa.
Deze druif voelt zich helemaal thuis in het zonnige amfitheater van Masia Cabellut. Wijn met een volle fruitexpressie met rode en zwarte bes en hints van wilde kruiden. De mond is rond en genereus en goed gestructureerd met een zwart pepertje in de afdronk. Geen hout hier: de wijn wordt uitsluitend gevinifieerd op inox tanks.
• Merlot
Deze wijn brengt alles wat je van een volbloed-Merlot mag verwachten: krachtige ouverture met hints van cassis, pruimpjes en kersenlikeur. Vlezig in de aanzet en mooi gelaagd in het midden. De rijping op eikenhouten vaten geeft een extra kruidige dimensie aan het geheel.
• Cabernet Sauvignon
Intense wijn met een tint van zwarte kers en samen met cassis en rijpe braam is kers ook wat we terugvinden in de ouverture, samen met gekonfijte aardbei. De mond is krachtig en gestructureerd met kruidige toetsen van zoethout, kaneel en sigarenkistje.
• Celia Sophie
De Celia Sophie is een soort premium ‘reserva de la familia’, blend van Garnatxa en Merlot. Dit is gewoon een lekkernij die doet denken aan een geslaagde Pomerol: genereuze start met rood en zwart pitfruit, aangevuld met cassis, braam en specerijen. Op de tong krijgen we een vuist vol ingehouden kracht en krokante tannine. Dit is de ideale wijn om met de feesten te karaferen bij een mooi vleesgerecht.
• Anse Micheline
Dit is de ultieme rode superpremiumwijn die momenteel nog rust op Franse en Amerikaanse vaten en gebaseerd is op een blend van Garnatxa, Cabernet Sauvignon en Merlot. Release voorzien voor het voorjaar van 2023.
Oenologe
Dat Nico van Buitenen, verantwoordelijk voor het beheer van het wijndomein, erin geslaagd is om zo’n breed gamma met succes te vinifiëren is mee te danken aan oenologe Anna Baques (zie foto onder, samen met Nico van Buitenen) die helemaal thuis is in zowel de productie van sparklings als droge wijnen.
De wijnen van Masia Cabellut worden in België verdeeld door:
Ten Huize Foets (Mol), Sam’s Wijnen (Burcht), Verivino (Sint Truiden), Vineus (Overijse) en Popss.be (Brussel).
Meer informatie nodig? Stuur een mailtje naar Anse@masiacabellut.com
Foto bovenaan en onder © Anse van Buitenen