fbpx

Roeland Verbist blikt de Aostavallei in

01.02.2024

Roeland Verbist, man die helder schrijft en zich zelden vergist, wijdt een boek van liefst 282 pagina’s aan de wijnen van één enkel wijngebied(je): de Aostavallei. Wie de auteur nog niet kent, hij schreef een achttal jaar geleden een boek in opdracht van Licata over de wijnen uit Italië, Salute! Ik moet ootmoedig toegeven: het is een van de weinige naslagwerken die ik regelmatig ter hand neem, want als er nu één ingewikkeld land is...

En de Aostavallei behoort tot Italië, ze schurkt tegen de grenzen van Zwitserland en Frankrijk aan. Men maakt er uitmuntende, zo niet de beste wijn van de witte Petite Arvine-druif. Tot zover onze algemene kennis. Maar Roeland zou Verbist niet zijn als hij niet tot op het bot zou graven. En over de Aostavallei blijkt veel meer te vertellen.

In Val d’Aosta wordt er vaak geskied en wanneer er niet wordt geskied, hoor je overal koebellen weerklinken en is het er paradijselijk wandelen. Tussen rivier en kreupelhout of dennenbos, waar het ook maar enigszins kan, liggen bucolische stukjes wijngaard. Roeland Verbist keerde een keer of vijf terug naar dit mooie oord. Eerst met de familie, nadien zuiver om uit te spitten wat hij op wijnvlak nog niet kende. Hij nam zijn tijd om dit boek te schrijven. Een goed boek schrijf je trouwens niet op commando. Zeven jaar lang schreef, herschreef en corrigeerde hij tot alles netjes naar de drukker kon. En nu is het er.

Het boek is grosso modo opgedeeld in vier delen: een algemeen inleidend gedeelte met de verschillende AOP-appellaties (IGP-appelaties zijn hier niet), een leeuwendeel gewijd aan de autochtone druivenrassen, een andere belangrijk deel gewijd aan de producenten en tenslotte een handig slotdeel met oenotoeristische tips.


Zeldzame druivenrassen

We spraken u over druivenrassen en de Petite Arvine, maar er zijn er tal van andere. Trouwens, Petite Arvine is meer aangeplant in Wallis (Valais, Zwitserland) dan in de Aostavallei. Maar de Petite Arvine van Grosjean uit Aosta is wel buitengewoon. Maar dronk u ooit al eens een (rode) wijn op basis van Cornalin, Mayolet of Neyret? We vinden er ook Blanc Comun, een druif waar zelfs Jancis Robinson geen weet van heeft in haar 1242 pagain's tellende naslagwerk 'Wine Grapes'. Sommige druiven werden ook pas recent geïdentificeerd aan de hand van DNA-analyses. De kans dat u deze wijnen in België vindt is miniem.

Maar er zijn ook de prachtige wandelingen , uitstekende restaurants en fijne hotelletjes.

Kortom, na het lezen van dit boek beseft u dat uw wijnbucketlist een klein addendum verdient.

Bestellen

De Wijnen van de Aostavallei
282 pp
32 euro

Het boek kan rechtstreeks bij de auteur besteld worden via dit emailadres

Wijnen van Aostavallei ©Roeland Verbist

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down