fbpx

Retsina, een moderne eeuwenoude nectar

12.12.2023

Griekse wijn heeft wijnliefhebbers altijd al weten te boeien, doordrenkt als hij is door geschiedenis en cultuur. Bovendien zorgt hij voor een unieke zintuiglijke ervaring. Onder de wijnschatten van Griekenland valt Retsina op door zijn bijzondere aroma's en zijn uniek, traditioneel productieproces.

Retsina heeft zijn roots in het oude Griekenland en is zowat 2000 jaar oud. Deze wijn die gekenmerkt wordt door zijn typische aroma's van hars en pijnboomwoud dankt zijn naam aan het woord 'Retsiní', wat gewoon 'hars' betekent in het Grieks. Vroeger werden wijnvaten verzegeld met dennenhars om de vloeistof te beschermen tegen temperatuurschommelingen, verontreiniging en zuurstofcontact, een soort antioxidant zeg maar. Vandaag de dag wordt deze traditie met hernieuwde elegantie in ere gehouden.

Traditioneel productieproces

Het karakteristieke van Retsina zit in het gebruik van dennenhars tijdens de gisting of de rijping van de wijn. Deze methode geeft Retsina zijn expressieve persoobnlijkheid: een huwelijk tussen de fruitigheid van de druif en de florale aroma's van de hars. Het meest gebruikte druivenras is Savatiano, maar er kunnen ook andere druiven worden gebruikt. Het productieproces vergt een zorgvuldige selectie van de dennenhars en een delicate infusie in de most - nooit in de wijn zelf.

Retsina herken je aan het aromatische boeket. De harsachtige aroma's van dennen vermengen zich met toetsen van citroen, groene appel en zelfs komkommer, waardoor een geurpalet ontstaat dat doet denken aan de zuiderse, mediterrane lucht. In de mond biedt Retsina een unieke combinatie van frisheid, met een zuurgraad die in evenwicht wordt gehouden door subtiele houtnuances.$

Lekkere foodpairing

Retsina, en dit is geen wonder, past perfect bij de mediterrane keuken. Gerechten op basis van olijfolie, gegrilde vis en feta matchen perfect met de subtiele nuances van deze wijn. Het verfrissende karakter maakt hem ook ideaal voor zonnige dagen en zomeravonden.

(lees verder onder de foto)

De afgelopen decennia heeft Retsina een moderne renaissance en kwalitatieve upgrade doorgemaakt. De producenten hebben hun technieken verfijnd en gebruiken moderne wijnbereidingsmethoden met behoud van de voorouderlijke traditie. Dankzij deze evolutie heeft deze wijn zijn plaats op het internationale toneel heroverd en trekt hij de interesse van wijnkenners van over de hele wereld.

Om meer te lezen over Griekse wijn, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down