fbpx

WSET-primus Kristel Balcaen gaat voluit voor een Master of Wine

02.06.2023

Kristel Balcaen, Belgische wijndocent en champagnespecialist, gaat als een van de weinige Belgen voor de moeilijkste wijnopleiding die er bestaat: Master of Wine. Wat drijft iemand met een druk beroepsleven om zich te wagen aan deze reuzensprong?

Vino had een interview met de kersverse WSETDip(loma)-houdster die het naar verluidt erg goed deed bij haar eindexamen bij de Wine and Spirits Education Tust.

Vino: Onze informatie klopt toch dat je voor een M.W. in London gaat?
Balcaen: Normaal gezien wel, want het is niet zeker dat ik toegelaten wordt. ik heb mijn dossier ingediend maar voor eind juni moet ik nog ingangsexamens afleggen. Je hebt verder een referentie nodig van een huidige Master of Wine. Bij mij is dat Pedro Ballesteros MW, medewerker overigens van Vino.be. Ik zal pas in september uitsluitsel krijgen of ik mag starten. Gemiddeld is dat slechts 50 à 60%."

Vino: We hoorden dat je de beste uitslag had van heel Europa bij de WSETDip examens… Dat is natuurlijk niet niks.
Balcaen: Dat klopt. WSET deelt zijn werkgebied op in vier delen: de Amerika's, UK, Asia-Pacific en de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Ik had de hoogste uitslag in de EMEA. Daarmee heb ik een scholarship en een wijnreis gewonnen. Dat betekent een serieuze toelage voor het eerste jaar MW. Dat wil ik niet aan mij laten voorbijgaan. (lacht)"

Vino: Betekent dit dat je je andere activiteiten moet stoppen of heeft WSET je iets aangeboden dat de kosten kan dekken?
Balcaen: The Institute (of Masters of Wine) richt zich op mensen die professioneel in de wijnsector actief zijn, en het is een prijzig traject, dus ik blijf zoveel mogelijk werken. (lacht) Ik blijf uiteraard schrijven, ook voor social media, en lesgeven, waaronder WSET-level 3 en bij Syntra, workshops en masterclasses, en in oktober komt mijn eerste wijnboek uit. Daarnaast werk ik deeltijds in het hoger onderwijs, als verantwoordelijke voor de alumniwerking van de opleiding Digital Arts and Entertainment bij HOWEST (Hogeschool West-Vlaanderen, nvdr)..."

Vino: Hoeveel jaar geef je jezelf om het MW-diploma te halen?
Balcaen: "Het minimum is drie jaar, en het gemiddelde vijf à zes. Het zou uiteraard fantastisch zijn om een Unicorn te worden, maar ik blijf heel realistisch."

Vino: Een wat?
Balcaen: "Blijkbaar noemen ze diegenen die het hele MW-programma in 3 jaar afwerken Unicorns (Eenhoorns). Pedro Ballesteros MW is een van de weinigen die daarin slaagden. De Finse champagne-experte Essi Avellan MW ook, dacht ik. En Christophe Heynen MW deed een viertal jaar over het traject. Dat zijn indrukwekkende prestaties, maar de titel behalen is dat sowieso, los van hoelang je erover doet."

Vino: Een stoute vraag: stel nu dat je volgend jaar geweigerd wordt voor het eerste jaar MW, dan rest je tenminste nog een wijnreis. Zijn er al plannen?
Balcaen: "Zeker. Ik wil graag tijd maken voor het Griekse Santorini!

Vino: Super, laat ons daarop toasten met een Grieks glaasje eilandwijn, de naam ontsnapt ons net even...
Balcaen: "Is dat een strikvraag? Assyrtiko natuurlijk!"

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down