Kersverse Beste Sommelier van België Jeno Del Turco: "En nu gaan we geuze maken!"

16.11.2023

Jeno Del Turco © Le Châlet de la Forêt

Jeno Del Turco, hoofdsommelier van Le Châlet de la Forêt** zou er vijf jaar geleden geen euro op verwed hebben dat hij ooit Beste Sommelier van België zou worden. Waarom niet? Omdat hij toen zelfs niet dacht aan sommelier worden.

Jeno del Turco: "Inderdaad, ik heb economie-moderne talen gestudeerd en nadien, als jobstudent, heb ik aan Odisee Hogeschool nog bedrijfsmarketing bijgestudeerd. Nee, dus ik deed geen hotelschool en mijn ouders hadden ook geen restaurant. Ik ben als jobstudent aan de afwas begonnen, maar heb gaandeweg wel de bar en de zaal gedaan. Ik ben geboren en getogen in Lennik, maar ik werkte nooit bij Ferment of Sir Kwinten. Ik werkte bij Klavervier.”

"Mijn ouders hadden geen horecazaak, ook al is mijn vader van Friuliaanse afkomst, meer bepaald uit Sequals, een stadje in Noord-Italië bij de Sloveense grens. De familie heeft daar een kleine wijngaard en als we in de zomer op vakantie gingen kregen we geen grenadine, maar natuurwijn van de familie verdund met suikerwater (lacht)."


"Met mijn ervaring bij Klavervier op zak ben ik later wel in het restaurant van mijn schoonouders in Kooigem gaan werken, La Différence, een klassieke zaak waar men vooral komt voor de kreeft en het rundvlees. Bordeaux en Bourgogne domineren er de wijnkaart. Daar pas ben ik echt meer beginnen proeven en ontdekken. Intussen was ik uit liefhebberij ook bier beginnen maken."

"Ik ben iemand die erg leergierig is, dus van zodra ik professioneel met wijn in contact kwam, wilde ik er zoveel mogelijk over weten. Ik haalde een WSET-certificaat en volgde een Court of Masters Sommelier. Daar zit je in internationaal gezelschap. Maar ik wilde ook meer mensen uit België leren kennen en daarom heb ik me vorig jaar ingeschreven voor de Beste Sommelier van België. Toen al was ik verbaasd dat ik de finale haalde. Enfin, ik werd zelfs tweede. Mijn mond viel open."De tuin leegplukken

"Tijd om te vieren heb ik nog niet gehad. Zondag wedstrijd, maandag weer klaar voor de eerste service. De tijd om te vieren komt nog wel. Waar ik nu naar uitkijk is het project dat we met Le Châlet de la Forêt hebben opgezet: onze eigen kruidengeuze maken! Nu al verrassen we de mensen met een glaasje lambiek of geuze tijdens het menu, als gratis toegift. We zitten hier op de rand van het Zoniënwoud en op de rand van het Pajottenland. Geuze hoort hier thuis."

"Het wordt geen klassieke geuze, we gaan de lambiek verrijken met de kruiden uit de eigen tuin van het restaurant. We werken daarvoor samen met de Lambiekfabriek uit Sint-Pieters-Leeuw. Chef Pascal De Valkeneer vindt het heel belangrijk dat er niets verloren gaat. En dus plukken we tuin helemaal leeg voor de winter. Die kruiden gaan als infusie in onze geuze. Binnenkort stellen we onze twee eerste cuvées voor. Hou je klaar!"


(foto boven artikel © Le Châlet de la Forêt - foto hierboven:de drie finalisten van dit jaar: Charlotte Crul (links), Jeno del Turco en Margaux Balemans)

Lees ook het artikel van finaliste Charlotte Crul over haar favoriete 'miskende' druif. Klik hier.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down