fbpx

Erg geslaagd ITA-salon in Tervuren levert lekkere wijnen en tevreden winnaars op

23.05.2023

Meer dan 150 professionals daagden op voor een unieke presentatie en degustatie van fijne Italiaanse wijnen in aanwezigheid van de producenten zelf, onder de noemer 'Ontdek Italië'. Een knap opgefrist Afrikapaleis en het royale park van Tervuren vormden het schitterende decor van deze 'Borsa Vini'. Elk van de 31 aanwezige producenten kon ook een wijn insturen voor de wedstrijd Borsa Vini-Brussels Wine Competition 2023.

De winnaars van de wedstrijd kwamen uit verschillende regio's van Italië. Het bijzondere aan deze wijnbeurs was dan ook dat het geen thematisch salon was, maar dat het Italian Trade Agency (kort ITA) wijnproducenten uit heel Italië verzameld had. Een 14-koppige jury boog zich over ingezonden stalen voor de wedstrijd die de Borsa Vini!-Brussels Wine Competition werd gedoopt. Hieronder de resultaten (zie ook foto onderaan).

De Winnaar van de Gold Award
Savardo Pinot Grigio, Breganza DOC 2022
Een fijne en lichtjes aromatische Pinot grigio die niet alleen als hoogst gequoteerde witte wijn uit de bus kwam van de competitie, maar het in een tweede ronde ook nog haalde van de rode wijnen.

Silver Award
Leonardo de Lisio 'Private Collection', Taurasi DOCG 2016
In de streek van Napels winnen ze tegenwoordig alles wat er te winnen valt (cfr. Italiaanse voetbaltitel). Ook de Taurasi op basis van 100% (autochtone) Aglianico wist de harten van de juryleden voor zich te winnen met zijn ronde en tegelijk krachtige stijl.

Bronze Award (twee ex-aequo's)
In de tweede ronde kwamen twee wijnen samen op de derde stek uit. Dat betekent twee gelukkigen in plaats van één:

Nardi Viticoltori, Chianti Classico DOCG 2020
Een bewijs dat de klassieke, goed gestructureerde stijl van de Chianti Classico regio nog altijd hoog aangeschreven staat bij de wijnliefhebbers. Maar in instantie natuurlijk een pluim voor het talent van de oenoloog en het Nardi-team.

Massimago (Marchesa Mariabella), Valpollicella Ripasso Superiore DOC 2021 (bio)
De regio van Veneto valt almaar meer in de smaak in ons land en daar hoef je niet eens een Amarone voor uit de kast te halen. Deze Ripasso koppelt een geweldige smaakdiepte aan de frisheid van het Italiaanse noorden.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down