Charlotte Crul: "Mijn hart smelt voor Bastardo"

08.08.2023

Charlotte Crul Bastardo

In onze zomerreeks 'Topsommeliers en hun favoriete 'miskende' druivenras bijt Charlotte Crul de spits af. Waarom Bastardo? Wat is er speciaal aan Bastardo en welke fles moeten we zeker kraken. Vino.be wil het allemaal weten.

Charlotte Crul is sommelier, werd ei zo na Eerste Sommelier van België, is sommelier bij Cuines 33 en runt samen met haar man Niels de wijnhandel Puro te Knokke.

Bastardo? Over welk soort duif hebben we het?

Charlotte Crul: "Bastardo is een rode wijndruif, oorspronkelijk uit de Jura waar ze bekend is als Trousseau. Tegenwoordig vinden we de grootste aanplant van deze druif in Portugal, voornamelijk in de Douro-vallei waar zijn ware identiteit vaak verloren gaat in de blend van de versterkte Portwijnen. Maar als je hem solo treft is zijn profiel eerder licht kersenrood, met intense aroma's van rood fruit, kruidig en met een hoge aciditeit. Denk aan Pinot noir die op vakantie geweest is in Portugal, kruidiger en intenser is geworden, niet zo serieus meer, en altijd goedgezind en ontspannen."

"De druif houdt van zonlicht, is vroegrijp en maakt snel veel alcohol aan en heeft dus veel controle nodig, ook in de wijnmakerij. Daarom wordt hij in de Jura op warmere plekjes aangeplant dan de Poulsard en in Portugal wordt hij vroeg geplukt. Ook Spanje, Tenerife en USA gaan aan de slag met deze speelse identiteit onder de naam Merenzao, Tintilla en Bastardinho. 

Wat trekt je aan de druif aan en in de wijn?

Charlotte Crul: "Wat mij het meest aantrekt bij Bastardo is het contrast van zijn identiteit en afkomst. De frisheid, aciditeit en licht fruitige en kruidige profiel doet eerder denken aan een koelere regio. Hij valt op naast zijn Portugese buren, vaak gestructureerde, kruidige, droge en zoete krachtpatsers. Alsof de natuur beslist heeft om ons te herinneren om af en toe ons pallet te verfrissen met speels fruit en aciditeit."

"Wat me ook aantrekt is de naam van de druif, eerlijk, welk moederhart smelt niet bij het horen van Bastardo, alsof het een verstoten kind is dat ook recht heeft op liefde."

(lees verder onder foto)
Bastardo ©Vino.be
Bastardo in de Jura ©Vino.be


Welke wijn moeten we echt eens proeven?

Charlotte Crul: "Rita Marquez, Conceito Bastardo uit Douro, Portugal. Volgens Rita komt de naam Bastardo van ‘verstoten’ wijngaard. Zo had haar grootvader een klein perceel aangeplant dat moeilijk te bewerken was, lage rendementen gaf en mee in de ‘huisblend’ ging. Bij nader onderzoek bleek het ongeënte stokken te gaan met een bijzondere kwaliteit waar sinds kort een volledige cuvée aan gewijd wordt. Ze gaat voor een pure stijl, zonder hout met hoge aciditeit en bewaarcapaciteit. Zelf vind ik het heerlijk om deze te serveren aan een frissere temperatuur, rond 15°C om te kruidigheid te accentueren, bijvoorbeeld bij tartaar van Holsteiner rund, thai beef salad met sobanoedels en geroosterde poulet de Bresse met jus van langoustines."

De wijn: zie ook foto onder

Voor meer info over Puro klik hier


 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down