Griekenland uitgelegd in drie waardevolle terroirs

Door Charles Piron 

11.12.2023

Griekenland, de wieg van de westerse beschaving, verbaast de wereld niet alleen met zijn culturele schatten, maar ook met verrassend ruim aanbod van wijnen.

De Griekse wijnproductie beleeft een renaissance en trekt de aandacht van wijnliefhebbers over de hele wereld. In 2022 was de totale beplante oppervlakte ongeveer 65.000 hectare. Van de totale productie van ongeveer 210 miljoen liter bestaat tweederde uit... witte wijn. Laat ons beginnen met te grasduinen in drie niet te missen regio's van Griekenland ontdekken.


Kreta: roemrijke geschiedenis en genereuze wijnen

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en staat niet alleen bekend om zijn rijke geschiedenis, maar ook om zijn uitzonderlijke wijnen. Het eiland is goed voor ongeveer 12% van de nationale wijnproductie. De Kretenzische wijngaarden worden gekenmerkt door hun gevarieerde bodems, een overvloed aan mediterrane zon en maritieme invloeden. Lokale druivenrassen zoals Vilana (wit), Assyrtiko (wit) en Mandilaria (rood) staan garant voor frisse witte wijnen en een volle rode wijn.

Kretenzische producenten combineren traditie en innovatie en gebruiken moderne vinificatietechnieken met respect voor oude tradities. Kretenzische wijnen, vaak geassocieerd met toetsen van citrusvruchten, mediterrane kruiden en rood fruit, drukken de essentie en de sfeer van dit betoverende eiland uit.


Macedonië: elegantie in het DNA

In het noorden van het land ligt de regio Macedonië, een verborgen schat voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar elegantie en complexiteit. De hooggelegen wijngaarden, het continentale klimaat en de diversiteit aan bodems verlenen de Macedonische wijnen een uniek karakter. Inheemse druivenrassen zoals Xinomavro (rood), Malagousia (wit) en Assyrtiko (wit) zijn de juwelen van deze regio.

De rode wijnen op basis van Xinomavro, vaak vergeleken met de grote wijnen uit de Bourgogne, betoveren met hun aroma's van rood fruit, gedroogde tomaat en kruidige tonen. De witte wijnen op basis van Malagousia, serveren een boeket van bloemige frisheid en levendige zuren, waardoor Macedonië een niet te missen bestemming is voor fijnproevers.

(lees verder onder de foto)

De Peloponnesos: harmonie tussen traditie en moderniteit

De Peloponnesos, het mythische schiereiland in het zuiden van Griekenland, is een regio waar oude geschiedenis en hedendaagse wijnbouw in harmonie samenleven. Het eiland is goed voor bijna 25% van de nationale wijnproductie. Familiale wineries houden eeuwenoude tradities in stand en passen moderne technieken toe, waardoor eigentijdse wijnen van grote diversiteit ontstaan.

De blauwe Agiorgitiko heerst in deze regio en produceert elegante rode wijnen die rijk zijn aan aroma's van zwart fruit, vanille en kruiden. De witte wijnen, vaak op basis van Moschofilero, staan garant voor een florale frisheid en een typische mineraliteit. De gevarieerde landschappen van de Peloponnesos, van berg tot zee, worden weerspiegeld in de reeks wijnen die hier worden geproduceerd.

Griekenland, met zijn diverse wijnbouwgebieden, is de droom van een wijnliefhebber. Elke zorgt voor een zintuiglijke reis door de gevarieerde landschappen en rijke cultuur van dit mediterrane land. Griekse wijnen, ware juwelen van de Middellandse Zee, verdienen zonder twijfel een uitgelezen plaats in de kelders van kenners over de hele wereld.

Twee wijnen die buiten de gebaande paadjes kleuren zijn zeker ook het ontdekken waard: Assirtiko uit Santorini en Retsina.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down