Domaine Éclipse, de meest zuidelijke wijngaard van België

Door Charles Piron 

16.10.2023


Wie kan zich dàt nog herinneren? Op 11 augustus 1999 beleefde België een totale zonsverduistering en dat was de laatste tot nu toe. In België was het stadje Torgny de plaats in het land waar de verduistering het best zichtbaar was. Vandaar...

Nog datzelfde jaar werden er wijnstokken aangeplant in Torgny in het uiterste zuiden van België. Renaud, de huidige eigenaar die op 11 augustus werd geboren, gaf de wijngaard de naam Domaine Éclipse. "Het Domaine werd in 1999 gecreëerd door mijn voorganger onder de naam "Clos de l'Epinette" waar uitsluitend Pinot auxerrois was aangeplant.

De wijnstokken zijn dus meer dan 20 jaar oud. Sinds 2021 heeft Renaud het beheer van de wijngaard overgenomen, wat hij als een buitenkans ziet: "Ik had de kans om het domein over te nemen zonder vanaf nul te moeten beginnen: 20 jaar oude wijnstokken, een operationele wijnmakerij op slechts een paar meter van de wijnstokken (en van mijn huis), en de steun van vrienden…"

lees verder onder de foto

Auxerrois ©Domaine Eclipse

Bio en beperkte volumes

Tegenwoordig worden de wijngaarden op biodynamische bewerkt. En de productie blijft klein. "De wijngaard bestaat momenteel uit een 1.000-tal wijnstokken maar zal blijven groeien. Het doel is tot om een productie van 2 tot 3 hectoliter te komen, niet meer, zodat we onafhankelijk kunnen verderwerken.

3 cuvées

Op dit moment liggen er 3 cuvées te rijpen, met beperkte volumes voorraad. Een daarvan rust op een roestvrijstalen tank, een op houten vat en een derde rijpt zonder sulfiettoevoeging. Dit zijn "terroir"-wijnen, met traditionele druivensoorten (recent werd ook Ottone bijgeplant) waarvan de eigenaar meent te weten dat ze passen bij het aparte klimaat van Lotharingen.

klik hier om de Facebookpagina te bezoeken

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down