Wat is er aan de hand met de (verkoop van) Chileense wijn?

Door Baudouin Havaux 

10.10.2023

De recentste publicatie door Vinos de Chile van de laatste Chileense exportcijfers is weinig bemoedigend. Over de eerste 8 maanden van dit jaar is er een sterke terugval. En het ergste van al: men tast in het duister over de reden.

Over de eerste acht maanden werd er ter waarde van 822 miljoen dollar gebottelde wijn geëxporteerd en dat is een daling met liefst 26% in waarde. In volume spreken we over een krimp van 35%. Niet de VS zoals u misschien denkt, maar China en Brazilië zijn de twee belangrijkste afnemers.

Gaan we kijken naar welk soort wijn het meest getroffen wordt door de uitvoercrisis, dan blijken het vooral de goedkope gebottelde wijnen te zijn met een prijs van minder dan 30 dollar (ex-cellar) per 'kist' van 12 flessen. Mogelijk is de verklaring dat dit soort wijn almaar meer in bulk wordt uitgevoerd omwille van drie redenen: 1) minder CO2-uitstoot bij het transport, 2) goedkoper voor de verdeler die mogelijk over een eigen bottelarij beschikt, 3) meer werkgelegenheid voor het land van import.

Lees ook het artikel over de verkooptrends in België. Klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down