fbpx

Duurzaam Oostenrijk

05.04.2024


Blaufrankisch (beide rood), maar ook met hun voorliefde voor een gezonde natuur en een zuivere wijnbouw. 


In die optiek kennen zij niet enkel de biologische en biodynamische certificaties maar zij repen zelf een eigen duurzaamheidslabel in het leven: Sustainable Austria of Nachhaltig Austria, zeg maar ‘Duurzaam Oostenrijk’.Het label is het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Samen met technische experts hebben de Oostenrijkse wijnbouwers een geavanceerd certificeringssysteem ontwikkeld met duidelijke criteria voor duurzame praktijken. Gecertificeerde wijnboeren moeten een tweetraps-proces doorlopen, waarbij ze ook worden beoordeeld door een externe auditor. De certificering ging in 2015 van start en dat werd een behoorlijk succes. Mogelijk zit de wervende campagnelijn ‘Wijnplezier met Verantwoording’ (Weingenuss mit Verantwortung) er voor iets tussen. U kan de volledige lijst overlopen waarvan u de link vindt onderaan dit artikel.

(lees verder onder de foto)

Duurzame wijnen uit Oostenrijk bij onze wijnhandelaren

• Stift Goettweig, Fürth Grüner Veltliner, Kremstal, € 14,10

Foto 1

Proefnotities: Breed scala aan aroma’s, finale vol frisheid en finesse. Wit pepertje in de afdronk. Ideaal bij zeevis en oosterse voorgerechten.

Certification: Certified Sustainable Austria

Importer: Santé Wines (Brugge)

• Ingrid Groiss, Braitenpuechtorff Grüner Veltliner, Weinviertel €17,66

Foto 2

Proefnotities: Hints van peer, citrus en na walsen ook wat passievrucht. Evenwichtig met een fijne fruitretour en goede lengte. Lekker bij vis (ook zalm) met gegrilde groenten.

Certificatie: Biologisch

Importer: Le Palais du Vin (Nijvel)

• Josef Dockner, Ried Gottschelle 1ÖTW, Kremstal €20,18
Proefnotities:  Complexe Veltliner-neus met hints van appel, groene ananas en toast. Frisse en tegelijk romige mond met een goede zuurstructuur en een peperige kruidigheid. 

Certificatie: Certified Sustainable Austria

Importer: Dulst Wijn met Advies (Blanden)

• Zahel Grosslage Nussberg, Wiener Gemischter Satz, €25

Foto 4

Proefnotities: het principe van de Gemischter Satz, in feite een (witte) field blend, krijgt hier een Bougondische expressie: subtiel en toch exotisch met een vleugje brioche en toast. 

Certificatie: Biologisch

Importer: Matthys-Wines (Brugge)

• Rosi Schuster Blaufränkisch, Burgenland, €19,55

Foto 5

Proefnotities: Ouverture met rijp herfstfruit en fijne florale toetsen. Zijdezachte tannine en specerijen in de afdronk. Foodpairing: gegrilde groenten, wit vlees en gevogelte.

Certificatiie: Biologisch

Importer: Ad Bibendum (Sint-Truiden/Antwerpen)

Link naar de lijst met alle 'Sustainable Austria' wijndomeinen: klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down