Valke Vleug: na 40 maand sur lattes mag de stop eraf!

08.12.2023

Brut 2019 ©Valke Vleug

Het was van meet af aan duidelijk dat het team van Valke Vleug onder leiding van Jan Van Lancker en wijnmaker Pieter Raeymaekers voor het hoogste goed gingen: 40 maand sur lattes voor de eerste cuvée, de Brut 2019. We durven zachtjes stellen dat dit voor een eersteling een record is voor ons land.

Wat is er zo bijzonder aan die periode sur lattes? Heel wat. Het is in feite fundamenteel voor een ambitieuze mousserende wijn. Waarom? Dit proces van 'sur lattes' of zeg maar de platte rust na de 'prise de mousse', bekend als 'autolyse', verfijnt de belletjes, voegt toetsen toe van brioche, amandel en brooddeeg en versterkt de impressie van mineraliteit in de afdronk, ook al komt de wijn helemaal niet van een bodem die men doorgaans associeert met mineraliteit, zoals silex of krijt.

Dat betekent ook dat men aan de basis moet vertrekken van een wijn met een eerder neutraal aroma, een hoge zuurgraad en relatief laag alcoholgehalte, zoniet wordt het aroma te dominant en mist de wijn structuur en frisheid.

Mooie woorden, maar heeft de Brut 2019 van Valke Vleug dit alles? Het antwoord is volmondig ja. De Brut 2019 is meteen een voltreffer die de hoogste standaard benadert die we kennen in dit land. Een verfrissende en energieke mousseux met hints van acaciabloesem, appeltjes, noten, brioche en een verrassende minerale saliniteit in de afdronk. Dus in feite niet wat de steekkaart van de wijn vermeldt: een 'vineuze' bubbel. 'Vineus' wordt in de Champagnestreek enkel in de meest pejoratieve betekenis gebruikt.

Behalve de lange tijd sur lattes, wat zijn de andere elementen waarop de wijnmaker heeft gelet? Om te beginnen de wijn zelf. Aromatische rassen werden vermeden. Enkel Chardonnay ging in de kuip. En dat was Chardonnay van (misschien ongewild) lage rendementen. Eerste persing en taille werden apart geverifieerd om nadien een ideale blend te kunnen maken. Daarnaast: een lage dosage. Bij de dégorgement werd slechts 3 gram suiker per liter bijgevoegd.


Wat brengt de toekomst?

Ja, wat brengt de toekomst? Om te beginnen meer wijn! Voor de volgende cuvées zullen meer druivenrassen ter beschikking zijn. Worden genoemd: Pinot noir, Pinot blanc, Pinot Meunier. Auxerrois reserveert Pieter Raeymaekers liever voor de stille wijnen. Ten tweede: reservewijn. Niet dat er geen grote mousserende wijn zonder reservewijn wordt gemaakt, maar het is gebruikelijk om voor non-millésiméwijnen een deel reservewijn te gebruiken: het verfijnt de wijn en helpt de wijnmaker in moeilijke oogstjaren.

Voor meer info, surf naar Valke Vleug

Pieter Raymaekers ©Vino.be
Pieter Raeymaekers ©Vino.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down