Vranec, de nieuwe parel van de Balkan

Door Charles Piron 

11.10.2023

Vranec, soms ook wel "Vranac" of "Vranats" genoemd, is een autochtoon druivenras dat een belangrijke rol speelt in de wijnproductie van de Balkan, vooral dan in Macedonië, Montenegro, Servië en Albanië. Deze variëteit staat bekend om zijn dieprode kleur, aromatische complexiteit en rijke smaken. De moeite om eens kijken naar de geschiedenis, de kenmerken en het gebruik van de Vranec.

De exacte oorsprong van de Vranec-druif staat ter discussie, maar er wordt aangenomen dat de Balkanregio in Zuidoost-Europa de bakermat is. De naam 'Vranec' betekent letterlijk 'zwarte kraai' vanwege de donkere kleur van de druiven. Er is archeologisch bewijs dat erop wijst dat Vranec al meer dan 2000 jaar verbouwd wordt in deze regio, wat er meteen een van de oudste druivenrassen van Europa van maakt.

Karakteristieken

Voorkomen en rendement: Vranec produceert middelgrote tot grote en over het algemeen compacte druiventrossen. De bessen zijn klein en rond, met een dikke schil die de wijn een intens donkerrode kleur geeft. De variëteit heeft meestal een relatief lage opbrengst.

Aroma's en smaken: Wijnen gemaakt van Vranec staan bekend om hun intense aroma's. Er zijn toetsen van rood en zwart fruit zoals zwarte kers, braam en pruimpjes, maar ook hints van kruiden, leder, tabak en zoethout. De smaak is over het algemeen vol en tanninerijk, met een interessante zuurgraad.

Vegetatieve cyclus: Vranec is een druivenras dat relatief laat rijpt, wat kan bijdragen tot de opbouw van suiker en de ontwikkeling van complexiteit. Het betekent ook dat de druif minder last heeft van de klimaatverandering.

Vranec-vineyards-2 ©CMB

Het druivenras wordt voornamelijk gebruikt voor droge rode wijnen. Vranec wordt vaak als monocépage gevinifieerd, om de unieke kenmerken sterker naar voren te brengen. Maar hij kan echter ook geblend worden met andere druiven, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah, wat dan leidt tot complexere wijnen.

Foodpairing

Wijnen op basis van Vranec staan bekend om hun vermogen om goed te rijpen op fles, en bepaalde jaargangen kunnen gedurende decennia aan complexiteit en elegantie winnen. De wijnen matchen goed met gegrilde en gestoofde vleesgerechten, gerechten met paddenstoelen, wild en oude kazen met harde korst.

In feite is de druif zo belangrijk voor een aantal wijnregio's dat de Concours Mondial van Brussel (CMB) nu de oprichting aankondigt van een nieuwe concours die exclusief gewijd is aan de wijnen op basis van Vranec. De naam wordt: Vranec Selection by CMB, waarvan de eerste editie zal plaatsvinden in Noord-Macedonië van 4 tot 8 december 2023.

Meer info hierover vindt u hier door te klikken

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down