Problematisch 2023 stopt groei Belgische wijnbouw niet

28.03.2024


Cijfers gepubliceerd op 28 maart 2024 van de FOD Economie maken duidelijk dat 2023 nog lang niet zo slecht was, zeker niet inzake volumes. Uitleg: België produceert vooral wit en mousserend. Die worden gemaakt van druiven die niet zo lang hoeven te rijpen.

Sinds 2021 beleven we kwakkelweer. Geen week zonder problemen voor wijnbouwers. Zelfs het bejubelde 2022 werd geteisterd door een storm midden september. 2023, even herinneren, dacht ons een natte zomer met af en toe een zomerse dag. Vanaf 15 augustus kwam er een lichte verbetering tot ca. 20 september. De relatieve weersverbetering vanaf midden augustus heeft de witte druiven net voldoende tijd gegeven om een aanvaardbare rijpingsgraad te bereiken.

De overvloedige regenval heeft wel voor hoge opbrengsten gezorgd. Op jaarbasis is er sprake van een toename in volume van 13%. Het zijn zoals gezegd vooral de mousserende wijnen (+18% in wit en +53?8% in rosé bubbels) en wit (+17%). De beplante oppervlakte steeg met 11% en dat geldt ook voor het aantal wijnbouwers.

Alleen de productie van rode wijn ging er op achteruit: -33%, te wijten aan het moeilijke oogstjaar waarin het moeilijk was om rijpe tannine te oogsten.

We produceren nu nagenoeg 3 miljoen liter wijn waarvan Henegouwen er met de grootproducenten Chant d'elle en Ruffus op zijn eentje zowat 900.000 liter voor zijn rekening neemt.

Voor meer info en cijfer, klik hier

Belgische productie per gewest @FOD Economie
Belgische productie per gewest ©FOD Economie

Foto bovenaan: ©Domaine de l'Eclipse

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down