fbpx

Nederlandse wijnwereld in shock door overlijden Gert Crum

22.01.2024

Heel recent nog, slechts enkele dagen geleden, kondigde Gert nog aan dat hij nu ‘Vinoloog Honoris Causa’ is en gepromoveerd werd door de République Française tot ‘Commandeur de l’Ordre du Mérite agricole’. Niet veel later, vrijdag 19 januari 2024, verliest hij de strijd tegen kanker op 75-jarige leeftijd. 

Vinoloog Honoris Causa is een bijzondere onderscheiding voor een buitengewone verdienste voor de Nederlandse Wijnacademie en bijdrage aan de algemene verspreiding en promotie van wijnkennis in Nederland. 

L’Ordre du Mérite agricole werd opgericht in 1883 door de Franse minister van landbouw om diensten en personen te bedanken voor hun bijzondere diensten in de bredere landbouw. Eerder al werd Gert benoemd tot officier (waarvan er nu 5.000 mensen zijn), maar net voor zijn overlijden kreeg hij de hoogste eer in rang, namelijk die van Commandeur. Slechts 400 mensen kregen deze benoeming al eerder.  

Zijn verdiensten

Gert stond vooral bekend om zijn enorme kennis van streken als Bourgogne en Champagne, maar ook Zuid-Afrika, California, Chili, Argentinië en onder andere ook Hongarije en Moldavië (over het laatste wijnland bracht hij overigens nog recent een wijnboek uit voor een Nederlandse wijnhandelaar). 

Zijn meest gekende boeken zijn Le domaine de la Romanée-Conti (in 2018 3e druk van verschenen) en Champagne Le Réveil des Terroirs of naar het Engels vertaald Champagne, The future uncorked (verschenen in 2017). 

Naast boeken schrijven was hij ook werkzaam in het Nederlandse wijnonderwijs, en schreef ettelijke artikels voor onder meer Perswijn, De Proefkrant, Winelife magazine,…

Onze deelneming aan zijn vrienden en familie.

tekst: Sara Adam

foto bovenaan ©wijnplezier.nl

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down