Moeilijk gaat ook (of zelfs beter) bij Bollinger: La Grande Année 2015

11.04.2024

Met een kleine 180 hectare wijngaarden in eigen bezit is het altijd goed om even te luisteren naar de dirigenten van het vermaarde Champagnehuis Bollinger om te weten hoe een oogstjaar écht is geweest. Vino.be trok naar Parijs om de 2015 te monsteren in het glas.

In wezen was 2015 niet zo makkelijk als sommigen ons willen doen geloven. En toch aarzelt men bij Bollinger niet om precies dit jaar te vergelijken met 2002 en 1989. En dit is waarom.

2015, voor rode wijnen doorgaans als ‘goed’ bestempeld, kende een erg droge en hete zomer waarin er weinig moest gesproeid worden tegen wijngaardziekten. Door de hitte was 2015 een van de eerste jaren waarin er eind augustus al geoogst werd in de 'koele' Champagnestreek. Op sommige plaatsen veroorzaakte de droogte een vermindering van de oogst tot -20%. Doorgaans was de Chardonnay uitstekend, maar de Pinot noir kreeg niet de tijd om volledig uit te rijpen. Net toen de nachten frisser werden startte immers ook de regen. Daarmee zagen huizen die erop gerekend hadden om de druiven iets later te plukken hun plannen doorboord. Reden waarom Bollinger de Pinot noir een lichtjes ‘vegetaal’ karakter toedicht, belangrijk want het huis Bollinger stoelt op de kwaliteit van de Pinot noir. 

Dat vegetale aspect vormt voor Bollinger en zijn keldermeester Denis Bunner echter geen onoverkomelijk probleem en dat om meerdere redenen. Ten eerste ondergaan de stille wijnen (‘vins clairs’) van het huis zonder uitzondering een malolactische gisting en ten tweede rijpt de stille wijn bij Bollinger op eiken vaten. Vanaf dit oogstjaar heeft men het typische 410-liter grote ‘pipe-vat’ van de Champagne aangevuld met pièce-vaten van 228 liter naar het voorbeeld van de Bourgogne. Een laatste beslissing van het technische team was om het maximale deel aan Chardonnay (volgens de eigen huisregels) in de blend te stoppen, met name 40%.

(lees verder onder de foto met Managing direct Charles-Armand de Bellenet)

Eigen bossen

Wat de vaten betreft: Bollinger heeft geïnvesteerd in eigen bossen, zodat ook de herkomst van het eikenhout voortaan ook helemaal onder controle is. Goed om weten: Bollinger heeft als laatste en enige huis in de Champagne zijn eigen kuiperij en vaten-atelier waar de tonnen worden hersteld en gereinigd. Onwaarschijnlijk is ook dat elke fles ‘La Grande Année’ nog steeds met de hand wordt geremueerd en gedegorgeerd.


En dan komt, na zeven jaar de dégorgement, het moment van de waarheid. De wijn onderging een gedaanteverwisseling. We hebben structuur en aardse tonen, hints van brioche, steenfruit, mirabelle en acaciabloesem, maar ook een complex palet met een retour van toast, brioche een apart droge en minerale eindtoets waarin de 8g dosage ongemerkt in opgaat. De monumentale structuur van de wijn is natuurlijk wat de jeugdigheid en het potentieel waarborgt. Bij Bollinger vergelijkt men 2015 graag met de grootse jaren 2003 en de 1989 waarvan een Jeroboam werd geschonken bij de voorstelling in Parijs (foto onder). Wie zei er weer dat je een champagne best jong drinkt?

(lees verder onder de foto)

Foodpairing

Sterrenchef Olivier Nasti van La Table d’Olivier Nasti in de Elzas bereidde een viergangenmenu met daarbij voor ons drie absolute highlights: een sublieme hertentartaar met oscietra-kaviaar, begeleid met dé Champagne van de dag, de Grande Année 2015; hertelkalf met peper, cacao en spatzlés en als nagerecht een comté van 28 maand oud en een tomme van schaap van meester-affineur Bernard Antony, met als compagnon La Grande Année Rosé 2015, met als basis 62% Pinot noir en 38% Chardonnay.

Lees ook: 'De beste matches tussen kaas en champagne'

Tartaar van hert by Olivier Nasti ©Vino.be
Tartaar van hert by Olivier Nasti ©Vino.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down