fbpx

Bordeaux Primeurs 2023 (deel I): de weersomstandigheden

Door Abi Duhr 

03.07.2024

2023 bracht in Bordeaux een soort samenvatting van de klimaatproblematiek: voorjaarsvorst, hagel, erg lokale, vaak verwoestende plensbuien, schimmelziekten, hittegolven en waterstress. Uitdagingen genoeg. Zeker in een oogstjaar als 2023. En toch... zijn heel wat wijnen best overtuigend, met dank aan het uitstekende terroir.

De weersomstandigheden in 2023

De zonnige maar koele start van de lente vertraagde het ontluiken van de knoppen, had ook een voordeel: de meeste Bordeaux-wijngaarden ontsnapten aan de vorst van april. De opeenvolging van koele en zachte perioden verklaart evenwel de onregelmatige groei van de wijnstokken.

Tijdens de hele vegetatieve cyclus was de vochtigheid van die aard dat valse meeldauw opdook op heel wat plaatsen. De schade trof niet alle wijngaarden, sommige leden nauwelijks verliezen, maar anderen verloren een groot deel van de oogst. Kortom, 2023 was een oogstjaar waarin men erg waakzaam moet zijn. Op tijd behandelen, bijsnoeien en canopy management waren geboden.

Mei was warm en juni bood net genoeg neerslag om voor een goede, volle vruchtzetting te zorgen. Juli was koeler dan gewoonlijk. Het gebrek aan uren zonneschijn is te merken aan de fraîcheur van het millésime. Vervolgens kregen we meer zon tot midden-augustus maar de véraison (verkleuren van de druiven) nam zowat de hele maand in beslag. Eind augustus volgt dan een hittegolf waardoor het rijpingsproces stopt.

De regen is niet overal in gelijke mate gevallen en men merkt dat de Merlot verschraalt op percelen met goed gedraineerde bodems. Het best van al was (zoals vaak) de nazomer, met als resultaat dat de wijnbouwers met de sterkste zenuwen mooie Cabernets hebben geoogst.

Witte wijn

De oogst van droge witte wijnen begon eind augustus. De hittegolf had geen negatieve invloed op de zuurgraad. Ze zijn aromatisch en fris. Maar 2023 lijkt heterogener dan de vorige wijnjaren. Het kruidige karakter van de sauvignon is voelbaar in veel van de stalen.

De zoete Sauternes profiteerden van de regens van half september. Maar toen volgden nog twee weken van heet, droog weer ervoor zorgde dat de botrytis zich breed kon verspreiden. De Sauternes-oogst begon eind september en eindigde half oktober, zonder dat er veel hoefde gesorteerd. De snelheid van de oogst zorgde ervoor dat de wijnen fris bleven. De zoete wijnen hebben in 2023 over het algemeen een goede structuur en een rijk aroma.

Rode wijn

De rode wijnen van 2023 hebben een opvallende frisheid en een gematigder alcoholgehalte dan in 2022. Waar de opbrengsten te hoog waren, vormden saignées de oplossing. De Merlots worden minder gekenmerkt door de aroma's en smaken van overrijpheid maar vertonen in veel gevallen een lichte dip in het midden van het palet. De Cabernet sauvignons van de grote terroirs zijn daarentegen opmerkelijk. De Cabernet francs hebben een uitgesproken karakter.

Uiteindelijk waren de grote terroirs ook de grote winnaars in dit wijnjaar, dat doorwinterde proevers sommigen deed denken aan het millésime 1955.

Wordt vervolgd met Vino's selectie van witte primeurwijnen, de Rive Droite en tenslotte de Rive Gauche.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down