fbpx

Akènta Sub: Onderwaterwijn uit Sardinië 

Door Benoît Carion 

05.07.2024

Het is niet zo moeilijk je een wijn voor te stellen die uit de zonovergoten wijngaarden van Sardinië voortspruit, daar waar de zee het land begroet. Uit deze omhelzing van land en zee ontstond het idee om iets buitengewoons te creëren: een wijn die niet alleen het verhaal van het land vertelt, maar ook dat van de zee. Zo is de onderwaterkelder van Sardinië ontstaan. 

Deze kelder is een gedurfd project van Cantina Santa Maria La Palma in samenwerking met enkele lokale instellingen en partners. De Akènta, een mousserende wijn op basis van Vermentino di Sardegna DOC, liet men rijpen in de diepte van de zee, tussen de stromingen van kristalhelder water. De wijn werd op die manier herdoopt tot de Akènta Sub, de onderwaterwijn van Sardinië. 
 

Realisatie van een droom 

Het verhaal van Akènta Sub begon in 2011 met enkele experimenten. Na verschillende pogingen vond Cantina Santa Maria La Palma een officiële onderwater rijpingsmethode, waarmee de onderwaterkelder van Sardinië werd geboren, een van de eerste in Italië en de wereld. 

Akènta is een mousserende Vermentino di Sardegna DOC gemaakt van Vermentino-druiven afkomstig van wijngaarden rond Alghero, met uitzicht op zee, een van de beste terroirs van het eiland. Deze spumante van topkwaliteit staat symbool voor de bescherming van het land, voor de opoffering en toewijding van boerenfamilies en de samenwerking tussen wijnbouwers en de lokale gemeenschap. De naam "Akènta" is afgeleid van de oude Sardijnse wens voor een lang leven: "a chent'annos", wat "honderd jaar" betekent. 

Evolutie tot Akènta Sub 

Akènta wordt geproduceerd volgens de Charmat-methode (‘cuve close’) en blijft gedurende 6 tot 12 maanden op een diepte van 30 tot 40 meter rijpen tot hij ‘Akènta Sub’ wordt. Dit buitengewone rijpingsproces, dat voldoet aan precieze criteria voor ecologische duurzaamheid, geeft de wijn een ongeëvenaarde complexiteit en diepte. Akènta is ook de eerste wijn met het label Sardinian Park Network

Details van het rijpingsproces onderwater 

De wereld van de wijn is constant in ontwikkeling en onderwaterrijping is een fascinerende en innovatieve grens. Steeds meer wijnhuizen over de hele wereld maken gebruik van deze techniek, aangetrokken door de voordelen die het biedt. Analyse van vergelijkbare initiatieven heeft de geheimen van succesvolle onderwaterrijping aan het licht gebracht: constante temperatuur, hoge druk, zachte stromingsbewegingen, afwezigheid van direct licht en zuurstof. Deze factoren behouden de aromatische integriteit van de wijn en voorkomen oxidatie, allemaal zonder het gebruik van machines, waardoor de onderwaterkelder een voorbeeld van duurzaamheid is. Wanneer Akènta Sub na maanden weer boven water komt, staat het garant voor een ongeëvenaarde proefervaring. 

In 2023 werd Akènta Sub geselecteerd als de officiële wijn van Vinitaly and The City, de off-show van Vinitaly. Het was de eerste keer dat een Sardijnse wijn werd geselecteerd voor dit 4-daagse evenement in het hart van Verona. 

De ‘Arkènta Day’ 

Sinds 2016 wordt het tevoorschijn komen uit de onderwatergrot gevierd als een spectaculaire gebeurtenis die honderden toeschouwers trekt. Deze delicate operatie, waarbij duikers, technici en een helikopter betrokken zijn, mondt uit in een groot feest: Akènta-Day. Akènta Day baadt in de schoonheid en het unieke karakter van Sardinië en is voorbestemd om een internationale attractie te worden, waarbij de magie van de zee en het land samenkomen in een onvergetelijk feest. 

Arkènta Day vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 juli. 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down