fbpx

Elizio en Floris kijken in spanning uit naar 26 februari

22.02.2024

Elizio Masson (HvC) ©Hof van Cleve - web


Op 26 februari worden de Michelin-sterren uitgereikt in Antwerpen (A Room with a Zoo). Voor heel wat restaurants wordt dat een moment om naar uit te kijken. Niet in het minst voor Hof van Cleve dat na het vertrek van Peter Goossens meteen voor maanden volgeboekt was. Niet zozeer omdat Goossens weg was, wel omdat de prijzen sterk verlaagd werden. Het clientèle wil weten of men aan deze prijzen gelijke tred kan houden met de kwaliteit die men gewoon is (was) van Hof van Cleve? Kunnen chef Floris Van Der Veken en kersvers hoofdsommelier Elizio Masson aan de torenhoge verwachtingen voldoen?

Die vraag zal mee beantwoord worden door Michelin. Als wijnwebsite zijn we echter vooral geïnteresseerd in de wijnafdeling waar Elizio Masson de honneurs waarneemt als hoofdsommelier.

En het tracé van Elizio is op zijn minst een merkwaardig verhaal. Zoals velen had Elizio Masson het vage idee iets te doen ‘in de keuken’ toen hij startte in hotelschool Ter duinen te Koksijde. Maar al gauw merkte hij tijdens zijn stages en weekendwerk dat de drank die met het kookwerk gepaard ging hem nog meer intrigeerde. 


Kluts kwijt bij het proeven van geuze


Tijdens zijn weekendwerk bij Sans Cravate*, raakte Elizio de kluts kwijt bij het proeven van enkele geuzes. Dat een drank zoveel karakter kon hebben en zo verschillend kon zijn van alles wat hij meende te kennen, intrigeerde hem dusdanig dat hij besloot zich te verdiepen in de drankenkennis. 

Ook het weekendwerk in Restaurant Terminus bij Pieter Verheyde (in 2011 Beste Sommelier van België) deed hem meer en meer in de richting van wijn evolueren. Voeg daar dan ook nog enkele wedstrijden aan toe waar hij via school met succes aan deelnam, en de ambitie van Elizio stond op scherp. 

Een chef met kennis van wijn als voorbeeld

Elizio keek als student heel erg op naar chef Henk van Oudenhove (Sans Cravate) die een pure productkeuken nastreeft maar des te meer omdat hij als chef een enorme wijnkennis heeft. Hierin zag Elizio een sterkte en dit was voor hem dan ook zijn aanknopingspunt om definitief in de wereld van de wijn verder te gaan. Omgekeerd vindt hij het ook belangrijk als sommelier een goede productkennis van de keuken te hebben. 

Vorige zomer (2023) studeerde hij af aan Ter Duinen met een vijf maanden durende stage in Four Seasons, George V in Parijs. Hij kon al de titel van Beste Commis (2022) en Beste Junior Sommelier (2023) op zijn palmares schrijven, en nam in het najaar van 2023 ook al deel aan de wedstrijd Beste Sommelier van België. Aan ambitie geen gebrek. Nu nog de patina van de ervaring.


Hof van Cleve en Elizio Masson

7 november 2023 staat in Elizio zijn geheugen als de eerste dag dat hij aan de slag ging bij Hof van Cleve. Door het team werd hij volledig ingewerkt om de bestaande service, klanten en collega’s te leren kennen. Klaarstomen zeg maar, om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. 

In het nieuwe concept onder leiding van chef Floris Van Der Veken, zal er aan de basis niets fundamenteels wijzigen, al zal Floris zijn eigen touch wel meegeven. Dat is ook precies hoe Elizio het ziet. De wijnkaart zal bij aanvang niet fundamenteel wijzigen, hoewel Elizio in zijn hoofd wel al ideeën heeft over welke producenten hij op de kaart zou willen zetten. Het belangrijkste is dat het huis kan bieden wat de klanten graag drinken.

Elizio heeft een speciale interesse in Jurawijn en Chenin Blanc in al zijn veelzijdigheid maar is van oordeel dat er op een wijnkaart van elke regio iets moet voorgesteld worden. Hij is ervan overtuigd dat elke regio zo zijn topwijnen kent. 

Een mooie foodpairing ervaring? Gnocchi met eekhoorntjesbrood en een saus van vin jaune gecombineerd met een mooie champagne in oxidatieve stijl zoals Chartogne-Taillet cuvée ‘Les Couarres’ 2017. Tja, Elizio weet wat lekker is... en hoe een mooie match tussen wijn en spijs in elkaar zit. Nu nog de ster(ren) en de titel.

Tekst: Sara Adam
Foto bovenaan ©Hof van Cleve

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down