De Duitse Moezel in tijden van klimaatwijziging

16.01.2024

Dr Loosen ©Sara_Adam

We weten het, in België schrijven we veel te weinig over de Duitse wijn hoewel de Moezel zo dichtbij is en op de koop toe door de internationale wijngemeenschap hoog gewaardeerd worden.
We gingen de sfeer opsnuiven, hadden nuttige gesprekken en hielden bij Dr Loosen de vinger aan de klimaatpols.

Ook hier in de Duitse Moezelvallei voelt men de klimaatverandering en wil men de gekende stijl van wijnen zoveel mogelijk behouden. Door de opwarming van de aarde krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden. Neem bijvoorbeeld periodes van langdurige droogte. Bijna niemand in de Mosel beschikt over waterbronnen om de wijngaarden te gaan bewateren, en het watergebruik is er ook gereglementeerd.

Daarnaast moet de irrigatie geleidelijk aan gebeuren, om te vermijden dat het zomaar afvloeit van de heuvels.


Focus op oudere wijnstokken

Om dat laatste te vermijden zien we in de regio veel terraswijnbouw om zo het water in de wijngaarden te houden. De wortels van de wijnstokken aangeplant in de streek zoeken maar liefst 12 tot 15 meter diep naar hun water en voedingsstoffen. De oudere wijnstokken zijn al diep geworteld en gaan al diep gaan zoeken naar water en dus resistenter tegen langdurige periodes van droogte. Het zijn vooral de jonge wijnstokken die moeite hebben te overleven in periodes van droogte. “Er wordt nu dus veel meer ingezet op behoud en optimalisatie van oudere wijngaarden. De jong aangeplante wijngaarden zijn gevoeliger voor droogte en in geval er dreiging zou ontstaan dat de wijnstokken het niet overleven zal er gekeken worden naar mogelijkheden voor bewatering,” aldus Anne Juchem van Dr. Loosen. 

Ondanks het feit dat er veel ingrepen plaatsvinden om zoveel mogelijk in te spelen op klimaatverandering is de regio toch heel erg getekend door variatie in de oogstjaren. In 2017 ging er 60% van de oogst verloren, ten opzichte van 2023 waar slechts 35% verloren ging. De kwaliteit daarentegen blijft ongeëvenaard, waardoor flessen van 2017 heel gegeerd zijn. 


Pre-phylloxera

Vroeger kregen wijngaarden die langer dan 25 jaar aangeplant waren al de classificering van ‘old vines’ of ‘alte reben’ maar nu zijn de wijngaarden gemiddeld gezien een pak ouder. De meeste wijngaarden van Dr Loosen zijn ‘GG’ wijngaarden (Grosses Gewächs, of Duitslands benoeming voor Grand Cru), waaronder zelfs GG wijngaarden ouder dan 140 jaar waar nog wijnstokken pre-phylloxera aangeplant staan. 

Waarom een bezoek aan Dr Loosen? Het is een groot domein waarvan de CEO, Ernst ‘Ernie’ Loosen, in 2005 tot Decanter’s Wine Personality of the Year uitgeroepen, en nu in de ranking van 'World's best vineyards' op een 12de plaats staat, een paar plaatsen na Schloss Johannisberg (8ste). Toegegeven, het is een ranking die wat vreemd oogt omdat het in de eerste plaats rekening houdt met de oenotoeristische mogelijkheden.


Moselwijnen van Dr Loosen in het glas

• De Erdener Treppchen is genoemd naar de wijngaard die er uitziet als ‘een kleine aarden trap’. De wijnstokken zijn er meer dan 120 jaar oud en de wijnen rusten 12 maanden op hun dode gistcellen in oude houten vaten (er wordt geen nieuw hout gebruikt, enkel voor Pinot Noir). Er wordt gekozen voor een opvoeding zonder bâtonnage om de wijnen meer bewaarpotentieel te geven. Door bâtonnage komen de wijnen sneller op dronk (zijn ze minder reductief), maar verliezen ze ook sneller hun karakter. 

• De Ürziger Würzgarten is misschien wel de bekendste en is genoemd naar de wijngaard die een ‘spicy garden’ of ‘pittige tuin’ zou zijn. De wijnstokken van deze wijngaard hebben een leeftijd van meer dan 120 jaar. De wijnen worden gekenmerkt door de vulkanische bodem. Ze hebben een sterk kruidig karakter en tevens een hoger alcoholgehalte.


Beter met de jaren

Ondanks de sterke variatie in oogstjaren en de klimaatverandering die deze regio tekent, blijft de kwaliteit van de Riesling uitmuntend. Bij goede Riesling volg je best de volgende aankoopstrategie. Koop minstens 6 flessen van een label, kies er enkele om jong te drinken en leg de overige apart om ze meerdere jaren te ‘vergeten’. Later kan je dan lekker de winst in complexiteit proeven dankzij de flessenrijping!

Voor de lijst van de mooiste domeinen en wijngaarden ter wereld: klik hier

tekst en foto bovenaan ©Sara Adam

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down