Hardiquest en sommelier Simon paren vis en paddenstoelen aan de krachtigste wijnen

25.01.2024

Christophe Hardiquest ©Vino.be

Met Christophe Hardiquest (ex-Bon Bon) gaat alles goed, dank u. Na een transitie in het privé-leven en een herbronning via consultancies in Zwitserland en Châteauneuf du Pape heeft hij een nieuwe drive gevonden met Menssa.

De tafels en stoelen van Bon Bon hebben plaats gemaakt voor een indrukwekkend aanrecht (zie onder) met daarrond plaats voor meer dan 20 personen. De keuken werd eenvoudiger, misschien ook wat toegankelijker, maar even kundig. De ambitie is dus niet weg, verre van.

Aan zijn zijde vinden we Nicolas Simon, wijnschenker uit het Luikse die naar Londen trok als fiscaal-juridisch expert maar door zijn geweldige interesse voor wijn tenslotte koos van een carrièrewending en zowaar sommelier werd in een tweesterrenrestaurant. Nu is hij terug in België en gaat hij voor Master Sommelier.

Chef en Sommelier ontvingen een tiental wijnbouwers van Châteauneuf du Pape en dat is niet zo verwonderlijk: Christophe leerde er heel wat mensen kennen toen hij het restaurant La Mère Germaine weer op weg hielp naar hogere culinaire sferen en een Michelinster.

Krachtige wijn, lichte gerechten

Samen hebben Hardisquest en Simon zich gebogen over de vraag hoe je tot een orginele foodpairing kan komen tussen een krachtige wijn als Châteauneuf du Pape en hedendaagse, lichte gerechten.

Neem nu een Moelleux d'oignons doux des Cévennes, cèpes et champignon. Dit gerecht werd gecombineerd met witte 100% Clairette en een rode die een koolzuurmaceratie onderging.

Een echt huzarenstukje was de roodbaars. Hardisquest koos voor een roodbaars 'Grondin' die gebakken werd op een houtvuur met als saus een reductie van zuiderse wijn en port met wat rundermerg en zwarte aïoli. Een hoogtepunt.

(lees verder onder de foto)

Brillat-Savarin & truffel ©Vino.be
Brillat-Savarin & truffel ©Vino.be

De combinatie met Canard Burgaud ligt misschien voor de hand maar het nagerecht met kaas in combineert met rode wijn was een uitdaging. Als kaas werd evenwel een Brillat-Savarin gekozen, kaas ontworpen door een oenoloog, speciaal om te matchen met (rode) wijn. Deze werkte Hardiquest af met een royale laag zwarte truffel, zoals te zien op de foto.

Interieur Menssa ©Vino.be
Interieur Menssa ©Vino.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down