Genoels-Elderen zet volop in op export

14.02.2024

Joyce van Rennes ©Vino.be

Wijnkasteel Genoels-Elderen was de eerste om de wijnbouw in ons land te professionaliseren. Het geeft nu ook het voorbeeld voor de export. Vino had een gesprek met Joyce Kékkö-van Rennes op Wine Paris / Vinexpo Paris.

Dat heet dan 'vooruitziend zijn'. De nieuwe aanplant van 8 hectare komt pas over enkele jaren in productie, maar Joyce wil duidelijk klaar zijn voor dat moment en wil nú al naam maken in buitenlandse markten. En het mag duidelijk zijn: dat loopt goed. Joyce voelt zich ook prima omringd om een nieuwe stap te wagen: dochter Julia heeft een diploma mousserende wijnen van de Champagne op zak en zoon Gabriël studeerde economie.

Twee jaar lang hadden de Belgische wijnbouwers een stand op Prowein. Dit jaar was het enthousiasme te lauw om daarmee door te gaan. Het enige domein dat wel doorzet is, jawel, Wijnkasteel Genoels-Elderen. En de reden is niet dat ze genoeg volume hebben om een tandje bij te steken in de verkoop.

Joyce Kékkö-van Rennes: "Nee, onze volumes zijn beperkt. In België heb je regelmatig tegenvallende jaren zoals 2021. Dat betekent dat je moeilijk grote reserves kan opbouwen. Gelukkig was 2022 erg goed en hebben we vorig jaar een prachtige maand september gehad in Limburg. Er is nog iets anders dat meespeelt: wij hebben van in het begin onze wijnen heel lang laten rijpen voor we ze in de verkoop staken. Dat loont nu: we kunnen een consistente kwaliteit bieden omdat we niet hals over kop iets op de markt moeten gooien."

Vino: Is export een verre doelstelling of is er nu al belangstelling uit het buitenland?
Joyce: "Er is zeker al interesse. We hebben een Amerikaanse importeur die al Belgisch bier invoerde en nu onze wijn ontdekt heeft. Die man verdeelt over meerdere staten. Dus dat is meteen een belangrijke klant. Ook in Engeland worden we al verdeeld. En vanuit de Scandinavische landen is er al jaren interesse."

Vino: Wat trekt hen aan?
Joyce: "Het nieuwe natuurlijk, 'cool climate'. Elk restaurant pakt graag uit met iets dat de anderen niet hebben. Maar ook de uitstekende prijs/kwaliteit van onze wijn. Wat de kwaliteit betreft: het speelt mee dat onze wijnstokken al een mooie ouderdom hebben, en dat onze rendementen erg laag zijn: nauwelijks 18 hl/ha. Toch verkopen we onze wijn aan een erg schappelijke prijs in vergelijking met bijvoorbeeld Engelse wijn." (een flesje Engelse mousserende wijn moet al gauw 40 euro kosten, nvdr)


Voor meer info over wijnkasteel Genoels-Elderen, klik hier

Voor de Wijngids van de Belgische Wijn, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down