fbpx

Nieuw wijndomein Eekhoek met 'exotische' roots

10.01.2024

WD Eekhoek vooraanzicht

In Laarne, ten oosten van Gent, opende Wijndomein Eekhoek recent de deuren. Het gaat om een ambitieus project met 1,5 hectare wingerd en 3.600 aangeplante stokken. Initiatiefnemers Caroline De Meyer en Luc Pieters komen uit een aanverwante sector: de kweek en veredeling van exotische planten.

Kersverse wijnbouwers Caroline en Luc Pieters hebben qua keuze voor druivensoorten echter niet meeen een exotische keuze gemaakt. Ze kozen de klassieke rassen Chardonnay, Pinot noir, Pinot blanc, Merlot en Auxerrois. Ze leggen zich in eerste instantie toe op stille wijnen, maar in een volgende fase zal er ook mousserende wijn gemaakt worden. De gloednieuwe wijnmakerij die ze lieten bouwen, is daar op de gyropalettes na ook helemaal klaar voor.

Wat deze wijngaard echt onderscheidt, gaat verder dan de gebruikelijke wijngaard. Caroline De Meyer brengt immers niet alleen een schat aan plantenkennis mee, ze heeft ook grootse plannen voor de wereld van de druivenstokken. Ze heeft haar sporen verdiend met het kweken, veredelen, en verkopen van exotische planten op internationale schaal. Nu wil ze onderzoeken hoe ze deze kennis ook in de druiventeelt kan toepassen. Als alles volgens plan verloopt, zou ze wel eens de eerste en enige veredelaar in België kunnen worden met deze unieke specialisatie.

(lees verder onder de foto)

Wijndomein Eekhoek
Wijndomein Eekhoek

UV-licht tegen schimmels

Wat het domein nog spannender maakt, is haar zin voor experimenten, zoals het gebruik van UV-licht om vorstschade en schimmels tegen te gaan. Hoewel deze technologie in andere landbouwsectoren, zoals in de tomatenteelt, al wordt toegepast, is het gebruik ervan in Belgische wijngaarden nog beperkt. Domein Eekhoek kijkt daarmee vooruit, en we kijken uit naar de resultaten van deze gedurfde inspanningen in de Belgische wijnbouw.

Dus houden fans en andere Belgische wijnproducenten Domein Eekhoek met argusogen in de gaten. De eerste 3.000 flessen werden in december 2023 intussen gebotteld en feestelijk aan de man gebracht. Het is nu wachten tot het echte startschot, mogelijk na de oogst van 2024.

Voor adres, contactgegevens en andere info, klik hier

tekst: Stefaan Goossens.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down