De vele gezichten van de Sauvignon van Centre-Loire

Door Baudouin Havaux 

13.10.2023


Voor de Best Oyster Master 2023 gaf de mediatieke topsommelier Andy de Brouwer een meesterlijke proeverij en masterclass met als thema het combineren van zeevruchten met Centre Loire wijnen.

Ter herinnering, Centre Loire wijnen verwijzen niet naar wijnen uit het centrum van de Loirestreek, maar uit het centrum van Frankrijk. Deze prestigieuze wijnstreek wordt van nature geassocieerd met oesters en ander lekkers uit de zee. Het omvat bekende AOP's zoals Sancerre en Pouilly-Fumé, maar ook minder bekende zoals Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois, Chateaumeillant, Pouilly-sur-Loire, Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay.

Deze appellations zijn voornamelijk gewijd aan witte wijnen met als vlaggenschip de Sauvignon blanc, die door zijn frisheid, zuren en mineraliteit een iconische partner is voor zeevruchten.

Foodpairing

Natuurijk blijft voorzichtigheid geboden, net zoals niet alle wijnen bij de kazen op je bord passen, kun je niet zomaar alle schelpdieren met eender welke witte wijn combineren.

• Met een platte Zeeuwse oester, minder zit, met een complexere smaak en tonen van gedroogd fruit en noten zullen we een Sancerre kiezen met citrustoetsen en een hint van pompelmoes, met wat acacia op het tweede plan. De wijn mag enkel jaren op de teller hebben.


•  Het vlezige en hartige van roze garnalen gekookt in boter matcht dan weer beter met een Pouilly Fumé (Domaine Vincent Châtelain, Les Vignes de Saint Laurent L'abbaye 2020), een lekker ronde wijn met veel frisheid.

• De klassieker 'moules parquées', met hun ietwat rauwe smaak, minder zilt ook dan oesters, zal beter passen met een meer uitgerijpte Pouilly Fumé (Domaine Laudrat Guyollot, Gemme de Feu 2017). Een levendige, uitbundige wijn met exotische en vuursteenachtige tonen die wordt getypeerd door een stevige alcoholstructuur.

• Om te eindigen, een schitterende langoustine, edel schelpdier met zijn fijne, elegante en vlezige textuur. Hier gaan we voor een Coteaux du Giennois, een minder bekende appellatie in het Centre Loire met het grote voordeel dat de wijnen laagdrempelig zijn van prijs (Domaine des Terres Blanches, Alchimie 2020). Met Terres Blanches kiezen we voor een spanende wijn met een delicate neus van amandelpuree en vanille. Fris in de mond, met toetsen van limoen, kiwi en aalbes.


Lees ook: Best Oyster Master 2023

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down