Proef de wijnen van de Centre-Loire streek met de beste oesters van het land

Door Charles Piron 

04.10.2023

WEDSTRIJD: Win gratis plaatsen om de wedstrijd "Best Oyster Master of Belgium 2023" en zeevruchtenlunch bij te wonen.

Ooit gehoord van de wijnen van Centre-Loire? Allicht meer dan u denkt. De Centre-Loire, gelegen in het meest diverse wijngebied van Frankrijk, produceert uitsluitend witte wijnen op basis van Sauvignon blanc, maar daarnaast ook rode en roséwijn. Ook dit jaar brengen de Vins du Centre-Loire hulde aan het beroep van écailler (oestermeester) en de traditionele combinatie van zeevruchten met de wijnen uit de regio.

De wijnen uit de Centre-Loire zijn populair bij de Belgische fijnproevers en vertegenwoordigen 8 AOP's (Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois, Chateaumeillant en Pouilly-sur-Loire) en 2 IGP's (Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay).

Breed palet

Sauvignon blanc wordt wereldwijd geteeld en is goed voor meer dan 80% van de productie in de wijngaarden van de regio Centre-Loire. Zijn kegelvormige, compacte trossen met stevig, knapperig vruchtvlees en een dikke schil. Sauvignon blanc is bijzonder gevoelig voor de verschillende bodems en klimaten in de regio en ontwikkelt een breed palet van rijke, complexe aroma's. Dit komt nergens zo goed tot uiting als in de regio Centre-Loire.

De "Vignerons du Centre-Loire" is een groepering van ambachtelijke wijnmakers verenigd door een gemeenschappelijke visie: een mozaïek van terroirs cultiveren en de echte wijnbouwcultuur doorgeven van generatie op generatie. Voor het derde opeenvolgende jaar is de vereniging co-organisator van de wedstrijd "Best Oyster Master of Belgium 2023".

Wijn en oesters

De 3de editie van de wedstrijd "Best Oyster Master of Belgium 2023" vindt plaats op dinsdag 17 oktober 2023 in de 'Gare Maritime' van Turn & Taxis. Bekende Belgische oesterstekers (van even bekende restaurants) strijden om de titel "Best Oyster Master of Belgium 2023". De kandidaten worden beoordeeld op hun behendigheid bij het openen van oesters en zeevruchten en hun creativiteit bij het opmaken van een zeevruchtenschotel.

Andy De Brouwer zal ook een masterclass presenteren over het combineren van de wijnen van Centre-Loire wijnen met verschillende soorten zeevruchten.Wedstrijd
Beantwoord volgende vraag en maak kans op 1 tafel voor 2 personen bij de masterclass en lunch.

Vraag: Wat is het exacte percentage Sauvignon Blanc in de totale aanplant in Centre-Loire?
Stuur je antwoord voor 10 oktober 9h00 naar het e-mailadres "vino@vinopres.com" met als vermelding "Best Oyster Master 2023 Competition". De winnaars worden willekeurig getrokken uit alle juiste antwoorden.

Praktisch : 

  • Datum: 17 oktober
  • Masterclass: 11u30-12u15
  • Proclamatie van de prijzen : 12u15-12u30
  • Lunch : 12u30-13u30
  • Adres : Gare Maritime, Turn & Taxis, Brussel

Evenement georganiseerd door Vinopres op initiatief van Les Vins du Centre-Loire, in samenwerking met de Académie Culinaire de France, het Comité National de la Conchyliculture, Sligro -ISPC, EFP, Tour & Taxis, La Libre Belgique, vino.be & Horeca Magazine.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down