fbpx

Millésime BIO, het salon dat zichzelf telkens weer uitvindt

Door Partenaire 

08.01.2024

Eind deze maand hervat het seizoen van de grote internationale wijnbeurzen met Millésime BIO in Montpellier. Vino.be sprak met Jeanne Fabre, voorzitster van Millésime BIO.

Vino.be: Twee jaar na het einde van covid organiseert u nog steeds online sessies. Waarom doet u dit in covid-luwe tijden?

Jeanne Fabre: "We mogen niet vergeten dat MB een salon is dat voor en door wijnbouwers wordt georganiseerd. We hebben gemerkt dat sommige tools die we hebben ontwikkeld erg nuttig zijn. Bijvoorbeeld de prospectietools die werden gebruikt om contacten voor te bereiden en afspraken te maken, om wijndeals te bespreken of zelfs om wijnvolumes te reserveren. Dit werkte net zo goed voor de grote huizen als voor de kleine producenten en wijnhandelaren. Het is een groot voordeel, vooral ook voor importeurs uit Azië, Canada en elders die de reis niet kunnen maken. Digitale registratie is gratis, wat logisch is, aangezien het salon gratis is voor alle professionele bezoekers."

Vino.be: 100 jaar biodynamie! Hoe zal deze verjaardag in de verf gezet worden tijdens Millésime BIO?

JF: "De etiketten van de Demeter en Biodyvin wijnen zullen boven hun stand hangen. In de wijnbibliotheek zullen de biodynamische wijnen uitzonderlijk dit jaar gegroepeerd zijn in een aparte zone, zodat bezoekers vrij kunnen proeven voordat ze naar de stand van de producenten gaan. De Millésime BIO applicatie zal ook beschikbaar zijn om de lijst te raadplegen. Dit zal een efficiënte manier zijn om de biodynamische wijnbouw onder de aandacht te brengen, zonder de filosofie van Millésime BIO te veranderen. Niet vergeten: op het salon worden alle soorten wijn gecombineerd. In feite geeft dat het salon een heel bijzondere uitstraling: exposanten worden niet ingedeeld per land, regio, kleur of certificatie."

(Lees verder onder de foto)

This image has an empty alt attribute; its file name is CLAIR-MILLESIMEBIO2023-AMBIANCE_HD_MINDPROD-1-Medres-crop-1024x675.jpg

Vino.be: "De Biodiversiteitsprijzen: prachtig initiatief! Welke criteria worden gebruikt om de winnaars aan te duiden?

JF: "Ja mooi. Het is een primeur voor het salon! We willen de aandacht vestigen op het feit dat biologische wijnboeren drie keer zoveel tijd in de wijngaard doorbrengen en er veel meer aandacht aan besteden. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met het tijdschrift Vitis BIO. Wijnboeren die meedoen moeten een multiple-choice lijst invullen in 4 delen. 
1) Hoe zijn grassoorten en de hagen aangeplant en hoe worden ze onderhouden? 2) Zijn er fruitbomen aanwezig in de wijngaard? 
3) Hoe worden andere habitats gestimuleerd (bijv. kikkerpoelen, kleine dieren die komen drinken, vogelkastjes, enz.)? 
4) Diversificatie van de productie: is er ook veeteelt, andere gewassen of fruit, ciderproductie... "

Gratis voor professionele bezoekers

Vino.be: Over natuurwijn wordt veel gediscussieerd onder professionals, vooral dan over het gebrek aan regelgeving. Wat is uw mening hierover?

JF: "Om te beginnen: natuurlijke wijnen zijn welkom op de beurs, want alle wijnen, of ze nu biologisch, biodynamisch of anders zijn, zijn welkom, de enige vereiste is dat ze minstens een bio-certificatie kunnen voorleggen. Zelfs wijnen in conversie worden niet toegelaten. We hebben Ecocert-controles om ervoor te zorgen dat deze belofte wordt nagekomen. Wat natuurlijke wijnen betreft, denk ik dat we een solide label nodig hebben dat door iedereen wordt herkend. Het voordeel van het bio-label is dat het het meest bekende is (96% van de Franse consumenten herkent een biologisch label*). Toch moeten we de mensen blijven uitleggen wat het precies is.

En verder: ik heb niets tegen de wildgroei van keurmerken. Maar in het geval van natuurwijn is er toch wel wat mist gespuid: wat betekent 'een wijn met een minimum aan vreemde input en een minimum aan wijntechnische ingrepen'? Je zal altijd moeten ingrijpen om lekkere wijn aan de man te brengen. Wijn is een creatie van de mens, die geleerd heeft dat wijn beschermd moet worden tegen zuurstof. Maar ik vind het uitgangspunt wel stimulerend: een terroir komt beter tot uiting als je niet te veel ingrijpt. "
(*Bron: Millésime BIO - CSA 2023 onderzoek naar de houding van consumenten tegenover duurzame labels)

Vino.be: Ook niet-gespecialiseerde internationale wijnbeurzen richten zich nu op ecologische wijn door er aparte ruimtes voor te reserveren. Hoe positioneert u zich om aantrekkelijk te blijven voor uw exposanten?

JF: "Uw vaststelling klopt en wij voelen dat ook, maar ik denk dat het goed is dat biologische wijnen en eetwaren in het algemeen meer aandacht krijgen. Met hoe meer we zijn, hoe beter. Millésime BIO is dé leader voor biologische wijn in de wereld. Er zijn 15 producerende landen vertegenwoordigd die een enorm aantal mensen aantrekken die geïnteresseerd zijn in biologische wijn. We zijn de historische pionier. En we zijn niet toevallig wereldleider. We hebben de beste kosten/baten verhouding per standplaats. En waarom is dat? Omdat de bezoekers 100% professionals zijn, en deze professionals komen gratis binnen. Bovendien is alles voorzien voor de exposanten: voorkeurstarieven voor reizen en hotelovernachtingen, wifi, parking, schone glazen, ijs... De kracht van Millésime BIO is dat het zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt! Dit jaar zullen we bijvoorbeeld wijnen in bulk presenteren, ook in de wijnbibliotheek, waar voor het eerst monsters in bulk beschikbaar zullen zijn. Het is geweldig om te kunnen bijdragen aan de dynamiek van de markt!"

Voor meer informatie over Millésime BIO en inschrijvingen als professional, klik hier

Foto bovenaan dit artikel: Jeanne Fabre, voorzitster van het salon Millésime BIO

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down