fbpx

Vanaf vandaag 8 december (in principe): verplicht een QR-code op elke wijnfles

08.12.2023

De Europese verordening 2021/2117 treedt vanaf 8 december in werking voor alle alcoholhoudende dranken. Door deze te scannen zou de consument flink wat meer dan de gebruikelijke informatie moeten krijgen.

Behalve de gebruikelijke inhoud, alcoholvolume en melding voor sulfiet zou u ook de voedingswaarde moeten kunnen raadplegen en de ingrediënten, waaronder eventueel restsuiker en allergenen. Maar nu al is duidelijk dat men nog zover niet staat, dus knijpt Europa een oogje dicht: er wordt naar verluidt nog aan de wetgeving gesleuteld.

Wanneer u in het supermarktschap rondsnuistert zal u trouwens merken dat de meeste flessenlabels géén QR-code bevatten. Reden: de Europese verordening voorziet dat alle flessen die vóór 8 december werden geëtiketteerd, nog geen QR-code hoeven te bevatten.

De wijnproducenten vinden de nieuwe regel trouwens geen probleem. Nu is men vaak verplicht in meerdere talen op het achteretiket te communiceren waardoor dit onleesbaar wordt. De QR-code maakt dit alles veel eenvoudiger en de inhoud die erachter schuilt kan makkelijk aangepast worden zonder extra-drukkosten zoals tot dusver het geval was

De verwachting is dat de consument zelden de moeite zal doen om deze QR-code te raadplegen. Vooral gelet op het feit dat er voorlopig geen nieuwe informatie beschikbaar is.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down